fbpx
Fit For An Autopsy/FOTO: Official

FIT FOR AN AUTOPSY za PLEJER: Osvestiti i jednu osobu je dobar start

4 minuta čitanja
Početak

Fit For An Autopsy su formirani 2008. godine u Nju Džersiju, kada je deathcore još uvek bio u naponu snage. Putevi su im se, međutim, ubrzo razdvojili.

Dok je deathcore u narednim godinama tonuo i gubio na aktuelnosti, pre svega zbog gomile potpuno generičkih bendova koji su okupirali scenu, Fit For An Autopsy su iz albuma u album (a do sada ih je pet) inovirali svoj zvuk i postajali sve bolji i zanimljiviji.

Sa kvalitetom dolazila je i popularnost, pa danas izdaju albume za jedan veliki Nuclear Blast i široko su prepoznati i priznati od strane globalne metal zajednice. Ta pozicija za bend je zgodna i iz jednog jako bitnog razloga: njihove agende.

Fit For An Autopsy spadaju u red politički i socijalno vrlo svesnih bendova. Veliki su borci za zaštitu životne sredine i protiv svih vidova socijalne nepravde, a čini se da njihova oštrica postaje sve oštrija što im je popularnost veća.

Ekskluzivno za Plejer o tome, ali i brojnim drugim temama, govori Patrick Sheridan, gitarista benda Fit For An Autopsy.

PLEJER: Ovo nam već postaje uobičajeno pitanje, ali moramo da ga postavimo. Kako ste? Kako se nosite sa krizom koju je izazvala pandemija korona virusa?

PATRICK: Družimo se dosta na daljinu. Svi smo izuzetno produktivni i stalno radimo u pozadini na stvarima vezanim za Fit For An Autopsy. Ja sviram prilično i provodim sjajno vreme sa porodicom. Will je zaokupljen time da napravi da nečiji bend zvuči fantastično (gitarista Will Putney se bavi produkcijom, masteringom i miksom za mnogo bendova – prim. aut). Tim, Blue i Joe su dosta zauzeti radom na muzici i drugim stvarima vezanim za bend i pokušavamo da zajedno prođemo kroz sve ovo. U suštini, činimo sve što možemo.

PLEJER: Da li poštujete mere samoizolacije?

PATRICK: Naravno, provodimo veći deo vremena kod kuće i trudimo se da budemo bezbedni koliko god možemo.

PLEJER: Dosta ste zainteresovani za ekologiju, zaštitu životne sredine i brojne druge socijalne i političke probleme, što se reflektuje i na vaš rad. Koliko jedan metal bend danas može da utiče na podizanje svesti o tim temama?

PATRICK: Ako je nešto zaista važno, osvestiti i jednu osobu je dobar start. Ne moramo čak ni da budemo zabrinuti oko toga za koliku smo promenu sposobni, dovoljno je da samo da problematizujemo tu temu sa idejom da je moguće nappraviti promenu.

PLEJER: Jedan ste od deathcore bendova koji je preživeo i nakon izlaska tog žanra iz fokusa, uglavnom zato što ste unosili neke atipične elemente u svoju muziku. Šta misliš o budućnosti deathcorea? Postoji li šansa da se ponovo vrati u punoj snazi?

PATRICK: Iskreno, voleo bih da više bendova izlazi izvan okvira žanra i stvara nešto novo. To je nešto čemu smo mi oduvek težili. Naši koreni svakako jesu unutar deathcore zajednice, ali uvek ćemo nastaviti da se razvijamo. I nadamo se da će toga biti sve više, bilo bi sjajno to videti.

PLEJER: Prošle godine ste objavili album The Sea of Tragic Beast, koji je naišao na sjajne reakcije kod publike i kritike. Kako je tekao proces stvaranja ovog izdanja? Da li ste zadovoljni?

PATRICK: Proces je tekao uobičajeno, kao i mnogo puta do sada, čini mi se da je taj odgovor nekako uvek isti, pa hajde da to kažemo ovako, proces je postojao i funkcionisao je dobro. Da li smo zadovoljni sa The Sea of Tragic Beasts? Jesmo, vrlo, i zahvalni smo svima koji su zavoleli taj album, koji ga slušaju i koji su izdvojili makar minut svog vremena da ga prokomentarišu.

FOTO: Official

PLEJER: Prošle godine takođe ste potpisali i ugovor sa Nuclear Blastom. Da li je to i kako promenilo stvari za vas na profesionalnom planu?

PATRICK: Nuclear Blast je najbolja izdavačka kuća kojoj smo mogli da se nadamo. Imaju kapacitete da našu muziku približe velikom broju slušalaca, podržavaju naše ideje kao umetnika i spremni su da se upuste u rizik. Rade uz malo ili nimalo oklevanja i to čini da se osećamo fantastično. Kada pomisliš na velike etikete, očekuješ neku ruku kontrole, ali toga ovde nema. Sve vreme od njih dobijamo samo čistu ljubav i to za nas u profesionalnom smislu menja bukvalno sve.

PLEJER: Govorite otvoreno o politici, dominaciji novca i ekonomskim inteesima nad svim drugim faktorima, pa i ljudskim životima. Od svih ovih ne tako prijatnih tema, koja je za vas najteža? Šta vas najviše uznemirava?

PATRICK: Svaka tema koje se dotaknemo je užasna. Stvarna je i loša je. Will je ranije rekao da Fit For An Autopsy nije pozitivan bend. Mi nećemo napisati tekst sa srećnim krajem, tako da nema bolje ili gore teme kojom se bavimo. Kucao sam pet različitih primera pre nego što sam odlučio da napišem ovo što svam am napisao, jer iako je svaki od njih različit, svaki je jednako užasan. To je moj odgovor.

PLEJER: Šta misliš o modernoj metal sceni? Koje bendove i podpravce volite da slušate?

PATRICK: Mi smo deo moderne metal scene i volimo je. Ima tako mnogo bendova koji rade vrlo interesantne stvari i koji zvuče totalno različito, a opet su i dalje metal. To je napredovanje. Nedavno sam iskopao novi album benda Great American Ghost. Takođe volim Animals as Leaders sve više i više ovih dana. Ne znam da li je to baš metal, ali svakako ima mnogo metal uticaja. Fuming Mouth je takođe sjajan bend, kao i Vein. Odrastao sam na uvrnutom, noisy metalu i trenutno sam ponovo prilično u tome. I nije bitno koji su podžanrovi u pitanju, jednostavno volim muziku.

PLEJER: Muzičari su prilično pogođeni krizom koju je izazvao korona virus. Kakva su vam očekivanja? Imate li neke planove i šta mislite, kako će se ponašati industrija i bendovi u narednom periodu?

PATRICK: Očekujem da će industrija morati grčevito da se bori, ali boriće se i svi ostali biznisi i ljudi nakon ovoga. Planiranje za ublažavanje tih efekata pandemije u muzičkoj industriji mi trenutno deluje gotovo nemoguće. Biće kako bude. Podrška koju imamo od prijatelja i fanova tokom celog ovog haosa je potpuno neverovatna i pokazuje način na koji ćemo se pokrenuti napred. Tako što ćemo podržati jedni druge. Metal, punk i hardcore se uvek pobrinu za one koji mare za muziku. Potrajaće neko vreme, ali desiće se.

PLEJER: Šta možemo očekivati od vas u budućnosti?

PATRICK: Fit For An Autopsy će raditi ono što i inače radi. Radićemo, pravićemo muziku, ići na turneje i truditi se da sebi postavljamo lestvicu sve više i više. Bilo bi kul da putujemo i posetimo nova mesta, da sviramo pred novim ljudima i upoznamo ih. A vama veliko hvala na intervjuu!

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

VOYAGER za PLEJER: Muzičkoj industriji ne ide dobro, ali je stilova više nego ikad

Sledeća priča

CONSECRATION: Dvadeset godina posvećenja

Najnovije iz rubrike Intervjui