fbpx
the arcane order
The Arcane Order/FOTO: Official

THE ARCANE ORDER za PLEJER: Čovečanstvo je na putu samoistrebljenja

6 minuta čitanja
Početak

Neverovatni danski extreme metal sastav The Arcane Order prošlog meseca je objavio četvrti album Distortions From Cosmogony. Bio je to odličan povod da ponovo popričamo sa njima.

Gotovo cela decenija prošla je od prethodnog intervjua koji je Plejer uradio sa ovom nesvakidašnjom ekipom. Tada su, da podsetimo, iščekivali izlazak drugog studijskog albuma i bili u aktivnoj potrazi za adekvatnim izdavačem koji bi mogao da isprati viziju onoga što rade.

Devet godina, nekoliko personalnih promena i dva albuma kasnije, za naš magazin govori gitarista Flemming C. Lund, alfa i omega benda i idejni tvorac fantastične muzike koja iz albuma u album pomera granice onoga što The Arcane Order radi. Najnoviji album ne odstupa od tog pravila, te smo u razgovoru počeli upravo od toga.

PLEJER: Novi album Distortions From Cosmogony je zadržao esenciju onoga što The Arcane Order jeste, ali u isto vreme donosi novu žestinu, za šta sam mislio da je nemoguće. Koliko još u ekstrem možete ići? I u kojem pravcu ćete eksperimentisati u budućnosti?

FLEMMING: Nisam siguran u koliki još ekstrem možemo – ili želimo – da odemo. Album je zaista ispao veoma ekstreman ovog puta i zaista volimo krajnji rezultat, ali mislim da nismo mogli ni da zamislimo da će sve završiti tako ekstremno, haha! Što se tiče budućnosti, počeo sam da pišem nekoliko rifova za naredni album, ali je ipak previše rano da sada kažem u kojem će nas on pravcu odvesti. Ipak, uz našeg novog pevača Kima (Kim Song Sternkopf, takođe pevač danskog benda Møl – prim.aut) osećam da postoje nove teritorije koje tek treba da otkrijemo, pa mislim da će to uticati i na pesme, na pozitivan način, naravno.

PLEJER: Na novom albumu dobili ste pojačanje u vidu pomenutog neverovatnog pevača Kima Songa Sternkopfa. Prilično neočekivan izor, ako mene pitaš. Kako ste se odlučili baš za njega, pošto je ono što on radi sa svojim bendom dosta različito od muzike koju pravi TAO?

FLEMMING: Znali smo da je Kim TAO fan i videli smo ga kako nastupa sa svojim bendom Møl i bili smo impresionirani. U Mølu su njegovi vokali pomalo jednodimenzionalni sa uglavnom black metal vrištanjem, ali smo ga onda čuli kako radi vokale za demo snimak jednog drugog projekta. Tu radi i niske i visoke vokale i momentalno smo znali da bi se savršeno uklopio u The Arcane Order. I mislim da je to jedna od stvari koje on zaista voli kod našeg benda, to što može da svoj neverovatni glas koristi na mnogo različitih načina. Zaista može da demonstrira sve sjajne stvari koje može da izvede, a to našoj muzici dodaje jednu novu fantastičnu dimenziju.

PLEJER: Moj utisak je da je Kim doneo nešto prilično teatralno u bend, kako vizuelno tako i vokalno. Možemo li očekivati da ćete ići još dalje u tom smeru? Pitam ovo prvenstveno zbog spota za pesmu The First Deceiver, koji je prilično filmičan i tetarski.

FLEMMING: Da, Kim stvarno uživa u tom malo više teatarskom aspektu muzike, kako u pogledu tekstova, tako i vizuelno. I opet se to savršeno uklapa u ono što mi kao bend radimo. Mislim da bismo na sledećem izdanju definitivno mogli da odemo još više u tom smeru, ali to će sve zavisiti od toga kako pesme budu ispale. Ali generalno imati njega u bendu otvara mnogo više opcija sa kojima možemo da eksperimentišemo.

PLEJER: Fantastični Anders Frodo Mikkelsen na basu i Bastian Thusgaard na bubnjevima takođe su pojačali vašu ekipu. Kako su se uklopili u viziju benda i da li su i koliko učestvovali u procesu pisanja novog albuma?

FLEMMING: Anders nam se pridružio nakon snimanja albuma, tako da nije zaista imao pravu šansu da doprinese, a Bastian je sa nama već neko vreme i on ima veoma važnu ulogu u stvaranju pesama. Ja pišem muziku, ali on bubnjeve kompletno piše sam. Odrastao je u velikoj meri inspirisan našim starim bubnjarem Mortenom Løweom (sada u bendu Amaranthe), tako da se od prvog dana sa svojim načinom sviranja uklopio u bend 100 odsto. Zna kako da nađe savršenu strukturu za TAO pesmu i šta ja zapravo pokušavam da stvorim kada pišem našu muziku.

PLEJER: Kada smo kod personalnih promena, znam da je pomalo nezahvalno, ali pošto nemamo prilike da pitamo Kaspera Thomsena lično, pitao bih tebe – zašto je on napustio bend? Dobili smo neko šturo objašnjenje, pa da li je isključivo u pitanju odluka da se potpuno povuče iz muzike?

FLEMMING: Da, izgleda da se samo zasitio muzike. Bili smo veoma tužni zbog toga, ne samo zbog onoga što je radio u The Arcane Orderu, već i zbog onoga što je radio u bendu Ranuchy. Mislim da je to veliki gubitak ne samo za nas, već i za komletnu dansku muzičku scenu. Nadam se da će u nekom trenutku poželeti da se vrati. U međuvremenu, povremeno razgovaramo i još uvek je veliki TAO fan i podržavalac onoga što radimo.

PLEJER: Mnogo grupa se u poslednje vreme žali na sve brojnije probleme, počev od troškova turneja pa sve do abnormalnih procenata koje im prostori uzimaju od prodaje mercha. Kakva su vaša iskustva, koliko danas sa finansijske strane uopšte ima smisla baviti se muzikom i turnejama?

FLEMMING: Prošlo je neko vreme od naše poslednje turneje, tako da ne mogu mnogo da kažem osim onoga što i ja čujem od drugih. Zaista se mnogi žale i deluje da je sve teže i teže za umetnike da ostvare bilo kakve finansijske benefite od sviranja. Dugo je merch bio nešto od čega je moglo da se živi, ali kako su prostori postajali sve pohlepniji i pohlepniji, postajalo je sve teže i teže. Ako tome dodamo i rastuće cene goriva, zaista je veoma teško za većinu bendova da naprave bilo kakav novac.

the arcane order
The Arcane Order u novoj postavi/FOTO: Official

PLEJER: U vezi sa prethodnom temom, nepovoljna situacija u muzičkoj industriji delimično je uzrokovana globalnim političkim, ekonomskim i sigurnosnim potresima i nestabilnostima. Jedva smo čekali da izađemo iz pandemije i kada se to najzad desilo, umesto da nastavimo da živimo, svet je potpuno poludeo i počeo da pravi nova sranja. Šta se dešava? Zašto jednostavno ne možemo da budemo normalni?

FLEMMING: Slažem se, ovo su veoma luda i tužna vremena, to je sigurno. Iskreno mi sada nedostaje svet kakav je bio pre 10 ili 20 godina. Izgleda kao da je čovečanstvo došlo do vrhunca i sada je na putu da samo sebe istrebi u nekom trenutku. Još sa celom Rusija-Ukrajina situacijom, ko može da zna kako će se sve završiti. Izuzetno me nervira to što je svet u tako ranjivoj poziciji zbog samo jednog ego-manijaka u Rusiji!

PLEJER: Prethodni put smo pričali o pirateriji, a sada su striming servisi još jedna tema oko koje muzičari redovno dižu glas zbog nefer tretmana, što je prilično paradoksalno jer ti servisi i postoje zahvaljujući upravo tim muzičarima. Kakav je tvoj pogled na ovaj problem?

FLEMMING: Mislim da svi muzičari smatraju da su cene striminga potpuno sranje. Sa jedne strane, očigledno je da je sve to sa striming servisima vrlo pozitivno sa neke promotivne tačke gledišta, ali sa ekonomske strane smo svi sjebani, dok se vlasnici tih kompanija slatko smeju na putu do banke. Bilo kako bilo, mislim da i izdavačke kuće takođe snose krivicu jer se nisu potrudile da ispregovaraju bolje cene.

PLEJER: Prethodni put ste govorili za Plejer magazin pre gotovo 10 godina. Tada smo konstatovali da je danska metal scena veoma jaka i vitalna, pa hajde da bacimo ponovo pogled na ovu temu danas. Kakva je sada situacija? Ima li nekih promena i u kom smeru?

FLEMMING: Rekao bih da je danska scena veoma živa i možda bolja nego ikad. Toliko se novih bendova pojavljuje stalno i dok su nekada to bili uglavnom death metal bendovi, sada imamo grupe koje sviraju najrazličitije podžanrove metala. Ja sam često vrlo iznenađen koliko su mlade generacije u Danskoj sposobne da nađu novi zvuk i nove načine da kreiraju metal muziku. Dakle, danska scena definitivno buja, makar u okvirima Danske. Teško mi je da govorim o situaciji sa danskim bendovima na međunarodnom nivou, ali bendovi kao što su Volbeat, Baest, Møl, VOLA prolaze dosta dobro, a to mogu da kažem i za grupe kao što su Illdisposed, Hatesphere, Denial of God i Mercenary, koje su i dalje veoma jake.

PLEJER: Na kraju, kakvi su planovi TAO ekipe za budućnost? Hoćete li se malo više orijentisati na turneje ili ćete ostati više fokusirani na pravljenje opake studijske muzike? Koliko vam vreme, koje je danas postalo luksuz, uopšte dozvoljava da se bavite muzikom?

FLEMMING: Definitivno planiramo da više sviramo i idemo na turneje sada kada imamo novu postavu. Problem je što su nam neki članovi u grupama Soilwork, Møl i Hatesphere, a ja trenutno sviram gitaru u Volbeatu, pa može biti komplikovano sve to uskladiti, ali plan je da sviramo više van granica zemlje i promovišemo novi album što je više moguće. Koliko ćemo u svemu tome uspeti, ostaje da vidimo. Osim toga, nameravam da počnem da radim na novoj muzici tokom jeseni ili zime i nadam se da neće proći mnogo vremena do novog albuma. Želimo da budemo mnogo aktivniji i svakako ne želimo da do novog izdanja ponovo prođe osam godina 😊 A vama mnogo hvala na podršci i ovom intervjuu.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

BLANKFILE za PLEJER: Hardcore je direktan odgovor na svet koji nas okružuje

Sledeća priča

ROIR za PLEJER: Ono što sviramo je u suštini PUNK

Najnovije iz rubrike Intervjui