fbpx
While She Sleeps/FOTO: Official

TAKING THE POWER BACK: Da li nam predstoji reforma muzičke industrije?

3 minuta čitanja
Početak

Prošlo je nekoliko meseci otkako smo se bavili temom opstanka muzike koju volimo u vremenu u kojem živimo.

Gledajući sa ove distance, verujem da smo se svi nadali da će ceo cirkus sa virusom trajati znatno kraće i da će nam biti potrebno samo malo strpljenja kako bismo se vratili svom regularnom životu i aktivnostima, ne osvrćući se.

Kako u corona-periodu živimo i dalje, gotovo godinu dana od početka pandemije, sada je sasvim sigurno da je ono što je marketinška industrija imenovala kovanicom ‘new normal’ došlo. Evo nas. Tu smo. New normal.

U svetlu trenutne društvene klime u našoj zemlji, u kojoj je alternativna muzika i u pre-corona periodu bila potpuno devalvirana, a umetnost se ne percipira kao nešto što je ključno za svakog čoveka, važno je razumeti da situacija u muzičkoj industriji (naročito ovoj niši koju mi trenutno posmatramo) postaje sve sličnija i globalno.

U prethodnim mesecima imali smo prilike da svedočimo skandaloznim izjavama političara iz raznih država koji svojim snishodljivim odnosom prema muzičarima i muzičkim radnicima jednostavno odbijaju da priznaju sopstvenu nesposobnost i činjenicu da jednu celu industriju svojim ignorisanjem guraju u propast.

Muzičari i bendovi koji su imali sreću da po planu ovu godinu pauziraju i rade na novom materijalu su za sada najbolje prošli, ali su ostali bili prinuđeni da se new-normal modelu prilagode na različite načine: ekskluzivnim ponudama ranijih izdanja u svim mogućim formatima, mnogo širim dijapazonom mercha za koji se nadam da će postojati i kad se sve vrati u normalu (iskreno, neki push u ovom pravcu je zaista bio potreban), live koncertima, QA live streamovima, koncertima za jako malo ljudi…

Iz nečega što je jako loša situacija izrodili su se novi kreativni načini za opstanak, iako je realnost da ćemo se sa mnogo bendova zauvek pozdraviti.

Bend While She Sleeps je ukazivao na probleme zarade u muzičkoj industriji već ranije, odnosno vrlo otvoreno su predstavljali koliko su autori muzike devalvirani u odnosu na digitalnu muzičku industriju koja melje, te da je jedini realan način zarade merch i život na turnejama.

Iako je nekima isprva delovalo kao kukanje, ispostavilo se da su njihove reči bile potpuno on point, odnosno da streaming platforme zarađuju sulude novce na tuđem radu, dok je zarada onih koji defacto prave tu muziku krajnje mizerna u komparaciji.

Ta tema se potegla dosta puta u proteklih par meseci, čak i od mainstream muzičara koji nisu u velikoj finansijskoj krizi.

Sleeps Society

Na mnoge načine pionirski poduhvat While She Sleeps, nazvan Sleeps Society može predstavljati prekretnicu u načinu na koji plaćamo muziku koju volimo.

Pompeznom najavom na Instagramu su teasovali fanove i objavili da 15. oktobra imaju nešto važno da kažu putem livestreama na YouTubeu.

Potpuno iskreno, moja očekivanja su išla u pravcu raspada benda ili neke informacije koja vodi u tom pravcu, jer su pojedini članovi benda otvoreno pričali i o svojim problemima sa mentalnim zdravljem, međutim sačekalo me je prijatno iznenađenje.

Šta je zapravo Sleeps Society i kako funkcioniše?

Bez obzira da li ste fan benda ili ne, posmatrajte ovo kao metod koji će vrlo verovatno preuzeti mnogi muzičari u budućnosti. Sleeps Society u najprostijem podrazumeva plaćeni mesečni subscription na materijale benda kroz Patreon.

Iako Patreon nije novina, niti koncept co-fundinga nečega što volite, po mnogo čemu je ovaj projekat specifičan i atipičan za muzičare, te predstavlja svojevrsno preuzimanje sopstvenih resursa u svoje ruke.

Ne u potpunosti, svakako, jer jedan bend ne može restruktuirati čitav sistem i nevesti milione ljude da promene način koji konzumiraju samu muziku, ali predstavlja pozitivan pomak u odnosu na postojeću situaciju.

Budimo potpuno realni, ovaj projekat može biti vanserijski promašaj, ali teorijski može uneti korenite i prekopotrebne promene u sistem koji očigledno nije fer.

Ono što Sleepsi nude kroz ovaj program je 4 nivoa pretplate na sadržaje benda, koji su drugačiji u odnosu na paket koji odaberete, pa tako dobijate stvari od ekskluzivnog video sadržaja, pa do besplatnih headlining koncerata i stvarno vrednih custom-made poklona.

Cena varira od $4.99 do $59.99 mesečno, pa možete odabrati paket koji vam odgovara i na taj način pokazati podršku bendu, ukoliko ste fan.

Čak i ako niste WSS fan, predlažemo da pogledate šta su oni imali da kažu na tu temu:

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

ISTRAŽIVANJE: Šta se sluša u teretani?

Sledeća priča

IZUZETAK OD PRAVILA: Na Novom Zelandu koncerti se održavaju gotovo normalno

Najnovije iz rubrike Članci i analize