fbpx

Urlik – Urlik (2024)

2 minuta čitanja

Debi album beogradskog sastava Urlik hvata suštinu punka sa svojom energijom, buntovnim duhom i provokativnom lirikom. 

Beogradski sastav Urlik zapao je za uši još u julu 2023. godine kada su izbacili spot za stvar Urlik očaja. Ova brza, energična i sirova pesma uz pristojnu dozu kritične i pesimističke lirike osvojila je simpatije, a iz spota se videlo da se radi o ozbiljnim pankerima koji vole baš dobro da prže. Bend čine nekadašnji članovi grupa Concrete Worms, Nabla, Katma i Beg Us To Stop, a Urlik su formirali 2020. godine. 

Urlik je istoimeni debi album objavio u aprilu 2024. godine za Geenger Records, izdavača iz Zagreba koji polako postaje ozbiljna kuća gitarskog zvuka u regionu. Album je odmah našao svoje mesto na Plejeru, ali u to prolećno doba nije legao kako treba. Nedavno mu je data nova prilika, možda zbog turobnih gradskih tema koje preovlađuju u stvarnom životu Beograda tokom leta, ali i u muzici ove beogradske punk ekipe.     

Fenomenalan omot prvo privlači pažnju na ovom izdanju. Crno-beli strip art delo je Ljubomira Babića, basiste sastava Vršnjačko nasilje. Omot vrlo jasno prikazuje stvarnost društva u kojem živimo. Dok napucani pojedinci u kravatama, sa stegnutim vilicama i sigurni u sebe, zgrću bogatstvo na račun običnog čoveka kome ništa nije preostalo osim urlika, jer mu život deluje kao da ga neko besi. 

Na debi albumu Urlika posebno se izdvaja set tzv. gradskih pesama. Stvar Ružni grad otvara album i čine je vrtlog jednostavnih, ali preciznih bubnjarskih udara, agresivnih gitarskih rifova i vokala koji osciluju između hitrih uzvika i melodičnih prelaza. Ova numera postavlja ton za ostatak albuma, bacajući u lice surovu istinu, upakovano u neobuzdan punk-rock. 

Numera Grad stvoren za smrt je sličnog stila kao Ružni grad, ali Urlik ovde malo eksperimentiše sa post-punkom. Bas linija je posebno neodoljiva, gurajući pesmu napred sa gotovo hipnotičkim ritmom, dok gitarski rad dodaje slojeve intenziteta i teksture. Vrhunac kreće sa lirikom ‘došao sam ovde da zaustavim vreme, da svakom od vas zatrem seme’, kada sledi ludački dobro prženje gitarskih žica. 

Jedan od najistaknutijih trenutaka na albumu je Mržnja, pesma koja cementira etos benda žustrom izvedbom koju prati tema razočaranja i otpora. Završna stvar Sene ostavlja trajan utisak sa svojom jezivom melodijom i borbenim tekstom, zaokružujući album na pravi način. Iako kreće nihilistički rečima ‘noćas će, konačno, svemu doći kraj’, sledi doza optimizma i otpora jer ‘nećeš stati i krv će poteći’. 

Urlik ne nudi revolucionarnu muziku već stvara gitarski zvuk koji je poznat, ali nedostaje ovdašnjoj sceni. Organski i intenzivan zvuk kao na živoj svirci u kombinaciji sa mračnom lirikom pruža dovoljno da svaka numera zasija na 1990-te. Urlik pokazuje da i dalje postoje bendovi koji mogu da prenesu duboke emocije kroz svoju muziku i teraju da se ovaj vrlo dobar album pusti iz početka.  

Izdvajamo: Sene, Mržnja i Grad stvoren za smrt. 

OCENA: ★★★★☆ 

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Glassing – From the Other Side of the Mirror (2024) 

Najnovije iz rubrike Albumi