fbpx
spiritbox majica
Mnogi ljudi vole minimalistički dizajn/FOTO: Spiritbox

PLEJER majice meseca: BY-PASS, THE DILLINGER ESC PLAN, UNDEATH, SPIRITBOX

3 minuta čitanja

Martovski izbor najboljih majica je tu.  Ovog puta uglavnom – moderno.

Takođe, na ovom linku možete pročitati i ostale tekstove iz ovog serijala.

BY-PASS

by-pass
By-Pass/FOTO: Plejer

Ako bih morao da nabrojim pet najboljih domaćih metal bendova svih vremena, pančevački By-Pass bi svakako bio u vrhu liste, ako ne i na samom vrhu.

Ovaj bend je na jedan fenomenalan način uspeo da uhvati esenciju grunge zvuka i od njega stvori nešto potpuno svoje, nešto što uz sebe ne trpi izraze kao što su rip-off ili worship. 

Iako su objavili samo dva studijska albuma, trag koji su ostavili na sceni dubok je do neizbrisivosti. Uostalom, kada tvoju pesmu obrade veliki Bjesovi, alfe i omege avangardne gitarske muzike u zemlji, onda možeš biti siguran da si uradio fantastičan posao. 

Psychoactive i Pustinjom su izdanja koja i dan-danas odišu svežinom i aktuelnošću, a nadu da ćemo možda uskoro dobiti i novi studijski materijal uliva činjenica da se bend ponovo koncertno aktivirao. 

Preporuka za slušanje:

– Gorim u magli, Sjaj, Pustinja

THE DILLINGER ESCAPE PLAN

dillinger escape plan
The Dillinger Escape Plan/FOTO: Plejer

Dillingeri će se ponovo okupiti tokom 2024. godine da bi specijalnom svirkom obeležili 25 godina od izlaska debi-albuma Calculating Infinity i to je jedna od najlepših muzičkih vesti ove godine, čak i pored činjenice da će (bar za sada) događaj proći bez Grega Puciata. Na koncertu će pevati originalni pevač Dimitri Minakakakis, a za sada nema informacija sa li će ovaj koncertni reunion možda prerasti i u studijski. 

Greg Puciato trenutno radi sa Every Time I Die ekipom (projekat Better Lovers), a dok svi zajedno ne smisle šta će zaista sa svojim karijerama, ostaje nam da uživamo u vanserijskoj diskografiji jednog od najluđih bendova koje je ova planeta videla.

Njihov merch i dalje može da se nabavi, a ovom prilikom bih skrenuo pažnju na ovaj ikonični dizajn, koji je vrlo jednostavan, ali istovremeno i efektan do te mere da danas spada u kultne motive metal merčandajzinga i ikonografije.

Kod DEP-a je sve u pomeranju granica. U zvučnom smislu oni su jedan od najbučnijih i najekstremnijih bendova ikada, ali u vizuelnom su sledili drugi pravac. Estetska prečišćenost je u potpunom kontrastu sa muzikom koju stvaraju, ali to je upravo ono što savršeno opisuje moderni metal – spoj najoprečnijih mogućih krajnosti koje savršeno funkcionišu zajedno. 

Preporuka za slušanje:

– kompletan Calculating Infinity

UNDEATH

undeath
Undeath/FOTO: Plejer

Skull crushing death metal, stoji na pojedinim majicama ovog benda. I to je to. Nema mnogo filozofije, ova nahajpovana ekipa nudi samo i jedino opaki death metal baziran na old school DM obrascima koji pomera mozak jednako opakim rifovima, pećinskim vokalima i bezgraničnom kuloćom kojom zrače. 

Preteranost u loženju na DM zvuk i ikonografiju seže do granica autoironije, što daje dodatni kvalitet celoj priči jer Undeath nikad ne pređu onu finu liniju koja deli ironiju od potpunog apsurda. 

Dva su izvrsna studijska albuma iza ove ekipe i rekao bih da je to tek početak reimaginacije žanra, u kojoj Undeath predstavljaju jedno od najprominentnijih imena. Nova generacija death metala je tu. Undeath su fenomenalan početak za upoznavanje sa njim. 

Preporuka za slušanje:

– Acidic Twilight Visions

SPIRITBOX – Holy Roller

spiritbox
Spiritbox – Holy Roller/FOTO: Plejer

Ali koliko ja volim ovaj bend. I to je tako još dok su zametci bili u Iwrestledabearonce, pa kad su Courtney LaPlante i njen profesionalni i životni partner Mike Stinger krenuli da snimaju mračne djent demoe pod imenom Spiritbox (pomalo mi je generički zvučalo to, ne muzika već ime) i tako je sve do današnjih dana kada su jedan od najvećih metal bendova trenutno na sceni. 

Snimio sam ih na vreme i pomno pratio svaki novi singl, svaki novi EP, svaki novi reaction video na Jutjubu (a verujte mi, ima ih bezbroj), svaki hajp koji ih je pratio. Kada su objavili singl Blessed Be, bilo je kristalno jasno – ovo je sledeći veliki bend na metal sceni. 

Sa za sada samo jednim studijskim albumom Spiritbox su postali globalni fenomen, jedan od najtraženijih bendova i grupa o kojoj postoji gotovo unisono mišljenje o kvalitetu.

Već sada deluje kao da su na vrhuncu karijere i zaista ne mogu da zamislim šta će biti u budućnosti, za tri ili četiri albuma. Kod bendova koji tako rano dožive tako veliki pik postoji ogroman rizik da će ubrzo nešto da uprskaju, ali uzdam se u ogromnu mudrost i profesionalnost sa kojom su Spiritbox do sada vodili karijeru. I naravno, njihovu bezgraničnu kreativnost, za koju se nadam da ih još dugo neće napustiti. 

Preporuka za slušanje: 

– za početak Blessed Be, Jaded, Circle With Me, Holly Roller, The Void, Rotoscope

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

PLEJER majice meseca: IRON MAIDEN, MASTODON, KURT COBAIN, TOOL

Najnovije iz rubrike Članci i analize