fbpx
Mark Zuckerberg/FOTO: Wikipedia

Zašto je FACEBOOK odlučio da ubije muziku?

2 minuta čitanja
Početak

Društvena mreža Facebook će, počev od 1. oktobra, preduzeti korake da ograniči bendove da promovišu video sadržaje koji “stvaraju slušalačko iskustvo za sebe i za druge”.

Ova mera se odnosi i na servis Facebook Live, koji je naročito postao popularan među bendovima tokom pandemije korona virusa.

Iako je saopštenje uvijeno u oblandu neodređenih i nejasnih fraza, jasno je da se odnosi na veliki deo postova koji sadrže muziku.

U pravilu se navodi da se kompanija na ovaj postupak odlučila zato što želi da mi, korinici, gledamo videe svojih rođaka i prijatelja, a ne da budemo zatrpani video objavama bendova (kao da nije upravo Facebook taj koji određuje šta će svako od nas videti u svom njuz fidu), ali da se ne lažemo, pravi razlog je na sasvim drugoj strani.

Facebook, naime, verovatno još uvek ne uspeva da monetizuje muzičke sadržaje koji su eksplodirali tokom pandemije, pa se odlučio na njihovo tiho ubijanje, a problem mu prave i neregulisana autorska prava, o čemu se malo i govori u uputstvu koje je ova društvena mreža objavila.

Da stvar bude gora, uputstvo koje se odnosi na ovu temu predviđa i kazne za one koji prekrše pravila, što može rezultirati blokiranjem videa, pa čak i brisanjem stranica bendova. U jednoj od tačaka jasno se kaže da se ova odluka odnosi i na Facebook Live.

“Ne smete koristiti video sadržaje kako biste kreirali muzičko slušalačko iskustvo. Želimo da vam omogućimo da uživamo u videima koje postavljaju vaše porodice i prijatelji. Svejedno, ako koristite naše proizvode da kreirate muzičko slušalačko iskustvo za sebe i za druge, vaši video sadržaji biće blokirani, a vaša stranica, profil ili grupa mogu biti obrisani. Ovo uključuje i Facebook Live”, stoji u odredbama.

Facebook je naknadno pojasnio da podržava muzičko izražavanje na platformama, ali da takođe moraju biti sigurni da su osigurana autorska prava za njihove nosioce.

“Ovaj ugovor pomaže da se zaštite umetnici, tekstopisci i partneri koji su noseći stubovi muzičke zajednice i mi smo im zahvalni na neverovatnoj kreativnosti koji su pokazali u ovim vremenima”, navode u Facebooku.

Oni kažu da su njihova partnerstva sa nosiocima prava omogućila korisnicima da uživaju u muzici na platformama Facebooka.

“Kao deo našeg ugovora, postoje ograničenja koja se tiču količine muzike koja može biti emitovana preko Live prenosa ili u videima. Iako su detalji sporazuma poverljivi, mi ćemo danas podeliti neka generalna uputstva kako bismo vam pomogli da bolje planirate svoje video klipove”, stoji u saopštenju.

Facebook je, kao generalna uputstva, naveo da će muzika u storijima i amaterskim snimcima biti ozvoljena, da što je veći broj pesama koje su u celosti snimljene i prikazane u videu, biće veće i šanse da će taj video biti ograničen, a takođe su naglasili i da preporučuju “kraće muzičke klipove”. 

Facebook je istakao i da uvek treba da postoji vizuelna komponenta klipa, odnosno da muzika ne bi trebalo da bude primarna svrha videa.

“Ova uputstva odnose se na live i studijsku muziku kako na Facebooku, tako i na Instagramu i na sve tipove naloga, od stranica i profila do grupa, na verifikovane i neverifikovane naloge”, zaključili su u saopštenju.

Kako će se ova odluka Facebooka odraziti na scenu i muzičare, ostaje da vidimo.

Ono što je činjenica jeste da korisnike Facebooka ponovo niko ništa nije pitao, već je ta društvena mreža sebi dala diskreciono pravo da odluči da li mi želimo da gledamo muzičke sadržaje ili ne.

Argumentacija o forsiranju video sadržaja naših porodica i prijatelja je prilično tanka.

Ako sam lajkovao fan stranicu Entombeda ili Moon Tootha, sigurno ne želim da gledam stoti video deteta nekog FB prijatelja već želim da gledam upravo muzičke sadržaje pomenutih bendova. 

Možda je ovo dodatni podsticaj bendovima da se povuku sa ove društvene mreže i pronađu nove kanale komunikacije.

Propao je onomad monolitni MySpace, koji je bio svojevrsni globalni muzički hab, pa što ne bi i jedan bahati Facebook koji ne kapira muziku? 

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Pogledajte rajder listu METALLICE sa prve turneje

Sledeća priča

Čiji je NIRVANIN logo?

Najnovije iz rubrike Članci i analize