fbpx
Tomas Haake, bubnjar benda Meshuggah/FOTO: Modern Drummer

Mozak bubnjara drugačiji nego kod ostalih ljudi

minut čitanja
Tomas Haake, bubnjar benda Meshuggah/FOTO: Modern Drummer

Većina ljudi može da izvede jednostavne motoričke zadatke sa obe ruke, ali bubnjari izvode komplikovane zadatke jednako sa obe ruke, i zbog toga je njihov mozak efikasniji, pokazalo je nemačko istraživanje.

Veze između leve i desne polovine mozga drugačija je kod bubnjara u odnosu na ostale ljude.

Kada dešnjaci obavljaju zadatak desnom rukom, leva strana mozga ili kontralateralna hemisfera to reguliše. Kad neko izvršava zadatak levom rukom, obe strane mozga dele teret.

Korpus kalosum (Corpus callosum) – žuljevito telo je tanak snop nervnih vlakana preko kojih se informacije prenose iz jedne u drugu hemisferu, igra ključnu ulogu u ovoj asimetriji.

Naučnici su otkrili da bela masa kod bubnjara ima veću brzinu difuzije, posebno prednjeg dela. Otkriće zaheva drugačije objašnjenje jer se veća brzina difuzije u telu ne smatra dobrim znakom. Obično podrazumeva gubitak ili oštećenje bele mase, što je vidljivo kod osoba sa multiplom sklerozom.

U izveštaju objavljenom ove nedelje, vodeći autor studije je rekao da prednji kalosum kod bubnjara sadrži manje vlakana, ali da su ta vlakna deblja. To je veoma važno jer deblja vlakna brže prenose impulse.

IZVOR: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Neonacistički muzički festival održava se usred Evrope. Kako i zašto?

Sledeća priča

Ozzy Osbourne u teškom stanju, tabloidi ga već sahranjuju

Najnovije iz rubrike U fokusu