fbpx
Da li je na pomolu veliki tehnološki iskorak?/FOTO: Neuralink

Slušanje muzike uskoro možda preko implanta u mozgu, bez slušalica

minut čitanja

Ekstravagantni milijarder Ilon Mask izgleda smatra da su slušalice prevaziđena stvar i da bi muzika uskoro mogla biti emitovana pomoću posebnih implanta direktno u mozak.

Mask je 2016. pokrenuo kompaniju po imenu Neuralink, koja se bavi razvojem moždano-kompjuterskog interfejsa.

Ukratko, ta kompanija za cilj ima da poveže kompjuter direktno sa ljudskim mozgom i da između njih ostvari održivu interakciju.

Otkrivanje nečeg novog na ovom polju zakazano je za 28. avgust.

Prošle godine saopšteno je da je Neuralink napravio hirurškog robota, koji bi trebalo da različite implante integriše u mozak.

Grafički prikaz implanta/FOTO: Neuralink

Ti implanti trebalo bi da budu povezani sa spoljnom kompjuterskom jedinicom, a očekuje se da se između čoveka i mašine u jednom trenutku ostvari bežična konekcija koja bi omogućila potpunu slobodu i fleksibilnost.

Kompanija je saopštila da je planirano da testiranje na čoveku počne tokom 2020. godine, a do sada su, kako su naveli, vršeni uspešni testovi na laboratorijskim miševima i majmunima.

Kako je preneo Tech Crunch, inicijalna namera Neuralinka bila je da tehnologija ublaži efekte neuroloških poremećaja kod pacijenata kod kojih su pogođene motoričke funkcije i svakodnevno funkcionisanje, ali u kompaniji se nadaju da će tehnologija uspeti da unapredi čoveka tako da ljudski mozak može da interaguje sa kompjuterskim uređajima brzinom misli.

Veličina implanta u poređenju sa prstom/FOTO: Neuralink

Jedan korisnik Tvitera pitao je Maska da li bismo mogli da očekujemo da ova tehnologija omogući da se muzika pušta direktno u mozak, na šta je preduzetnik kratko odgovorio: “Da”.

I dok mi razmišljamo kako da se postavimo prema ovakvom tehnološkom iskoraku, Mask nema dileme, on smatra da će povezivanje ljudskih mozgova sa kompjuterima biti jedini način da čovek drži korak sa veštačkom inteligencijom koja postaje sve moćnija.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

LINKIN PARK preduzeli mere protiv Trampa jer koristi njihovu muziku

Sledeća priča

Pogledajte SONIC YOUTH nastup iz serijala From The Basement

Najnovije iz rubrike U fokusu