fbpx

Pet kultnih muzičkih emisija koje više ne postoje

2 minuta čitanja

Tokom devedesetih godina muzička scena u Srbiji bila je izuzetno plodna, a pratile su je brojne specijalizovane emisije.

Ma koliko da je tu dekadu obeležio potpuni kolaps zemlje i regiona na svim nivoima, ipak nije baš sve bilo crno. Niz specijalizovanih emisija omogućavale su nam da se muzički informišemo i pratimo sva dešavanja u eri kada interneta nije bilo ni na vidiku. Prednjačio je “Treći kanal”, koji je imao vrlo raznovrsnu muzičku ponudu.

Dodatno ubrzanje

Može se reći da je “Dodatno ubrzanje” bila centralna emisija onog dela muzičkog programa “Trećeg kanala” koji je bio okrenut alternativnoj muzici. Ova emisija je emitovana nedeljom i u gotovo dva sata mogli smo da pogledamo domaću i stranu top listu, kao i premijere novih spotova, vesti, ali i intervjue sa domaćim bendovima i njihove koncerte. Ukoliko ste devedesetih želeli da budete informisani o dešavanjima u muzici, “Dodatno ubrzanje” na kojoj su radili Aleksandra Toković, Nikola Suvačarov, Marko Stolica i Peđa Novković bilo je sasvim dovoljno. 

Love you Live

Koliko je ponuda muzičkog programa “3K” bila bogata, govori i to što je na ovom kanalu emitovana emisija koja se bavila isključivo emitovanjem koncertnih i generalno živih nastupa najrazličitijih tada aktuelnih izvođača. “Love you live” je dobila ime po live albumu The Rolling Stonesa iz 1977. godine, a bila je čedo Nikole Suvačarova, koji ju je i vodio. Nikola je kasnije izašao iz muzičkog novinarstva i okrenuo se filmskoj industriji, gde se bavi marketingom i distribucijom. 

Nikola Suvačarov/FOTO: Skrinšot

 

Garaža

Emisija “Garaža” bila je namenjena mladima, počela je da se emituje na RTS-u 15. aprila 1996. godine, a potrajala je do početka dvehiljaditih. Kroz nju je prodefilovalo na stotine bendova, ali i mladih koji tek ulaze u umetnost, film, književnost, sport i druge oblasti. Urednik “Garaže” bio je Nikola Nešković, koji je svojevremeno za “Radio TV Reviju” izjavio da je emisija dobila to ime zato što “zato što su odatle mnoge grupe krenule na put slave, ali i zato što i mladi danas sviraju i vežbaju po garažama, jer to je često jedino mesto gde buka nikome ne smeta”. Voditelji emisije bili su Jelena Jovanović, Sanja Stanišić i Daniel  Hreljac. 

Svom Snagom

Kao što se po nazivu može pretpostaviti, emisija “Svom snagom” bila je okrenuta tvrđim muzičkim žanrovima, prvenstveno metalu. Emitovana je desetak minuta posle ponoći i u tih sat vremena nedeljno mogli smo da pogledamo kako nove spotove, tako i da se podsetimo nekih starijih singlova. Preko ove emisije saznali smo za mnogo novih metal bendova i može se reći da je “Svom snagom” u neku ruku bila srpska verzija “Headbangers Ball”. Emisiju je uređivao i vodio Peđa Novković. Peđa je i danas u novinarstvu, a takođe i dalje aktivno prati i dešavanja na muzičkoj sceni.

Peđa Novković/FOTO: Skrinšot

 

VJ Tehno

I posle više decenija još uvek pamtimo logo Tehnokratije u gornjem desnom uglu televizora i dugokosog voditelja Dušana Kaličanina, koji nas je svake sedmice vodio kroz beskrajne lavirinte elektronske muzike. Kaličanin je, kroz “VJ Tehno” uradio jako puno na promociji tehno kulture, a i sam se bavio DJ-ingom. Danas je i dalje povezan sa muzičkom scenom, ali je profesionalno orijentisan uglavnom na marketing i odnose sa javnošću.

Dušan Kaličanin/FOTO: Facebook

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

ALBUM PO ALBUM: Šta je nama naš Rage Against The Machine dao

Sledeća priča

PLEJER IZBOR: 30 najboljih albuma u 2019. godini

Najnovije iz rubrike Članci i analize