fbpx
I ranije studija su dovele u vezu tipove ličnosti i muzički ukus/FOTO: Jamakassi, Unsplash

NAUKA POTVRDILA: Da, o nekome možemo suditi po muzici koju sluša

minut čitanja

Da li nečiji muzički ukus može da ukaže na to kako će ta osoba da razmišlja ili se ponaša?

Sudeći po studiji koja je proučavala povezanost muzičkog ukusa i kognitivnih osobina, vrsta muzike koju neko sluša može ukazati na to da li će ta osoba u svakodnevnom životu biti topla i empatična ili hladna i proračunata.

Ovo proučavanje datira iz 2015. godine, ali je tek nedavno došlo u fokus medija, i predstavlja dokaz da se o nečijoj ličnosti može suditi na osnovu muzičkog ukusa.

Pošto mi uglavnom pratimo tvrđe muzičke žanrove, zapitali smo se šta studija kaže o ljubiteljima metala i njihovim kapacitetima za empatiju?

U studiji se tvrdi da slušaoci takozvanih intenzivnih žanrova kao što su hard rock i metal pre pokazuju sklonost ka sitematičnom i logičkom razmišljanju nego prema pokazivanju empatije.

Prema pokazivanju empatije skloni su oni koji slušaju R&B i soft rock.

Studija je potvrdila da oni koji preferiraju laganiju i “mekšu” muziku gravitiraju nežnim, toplim i senzualnim pesmama, kao i mračnim i tužnim temama.

Ljubitelji rocka i metala preferiraju visoko uzbudljivu muziku i snažne i intenzivne pesme.

“Zašto toliko volimo muziku? Istraživanje su pokazala da su muzički ukus i odlike ličnosti povezani, ali se do sada malo znalo o uticaju muzike na druge preferencije kao što su kognitivni stilovi. Da bismo popunili tu prazninu, istraživali smo da na koji način je individualne razlike u muzičkom ukusu moguće objasniti E-S teorijom”, navodi se u uvodu studije.

Studija takođe podseća i na neka ranija istraživanja koja su takođe došla do sličnih zaključaka, a to je da nečiji muzički ukus može adekvatno reflektovati i ko je i kakav on kao ličnost.

“Istraživanja tokom protekle dekade su raspravljala o tome da li muzički ukus može da se poveže sa godinama, ličnošću i vrednostima. Studijama na različitim geografskim područjima dokazano je da je pet glavnih osobina ličnosti povezano sa vrstom muzike koju osobe slušaju”, navodi se u istraživanju.

Celo istraživanje možete pročitati ovde.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

FIZIKA METAL KONCERATA: I šutka ima svoje zakonitosti

Sledeća priča

JOEY JORDISON: Previše dobar za SLIPKNOT, previše dobar za svet

Najnovije iz rubrike Članci i analize