fbpx
I ranije studija su dovele u vezu tipove ličnosti i muzički ukus/FOTO: Jamakassi, Unsplash

NAUKA POTVRDILA: Da, o nekome možemo suditi po muzici koju sluša

3 minuta čitanja

Da li nečiji muzički ukus može da ukaže na to kako će ta osoba da razmišlja ili se ponaša?

Sudeći po studiji koja je proučavala povezanost muzičkog ukusa i kognitivnih osobina, vrsta muzike koju neko sluša može ukazati na to da li će ta osoba u svakodnevnom životu biti topla i empatična ili hladna i proračunata.

Ovo proučavanje datira iz 2015. godine, ali je tek nedavno došlo u fokus medija, i predstavlja dokaz da se o nečijoj ličnosti može suditi na osnovu muzičkog ukusa.

Pošto mi uglavnom pratimo tvrđe muzičke žanrove, zapitali smo se šta studija kaže o ljubiteljima metala i njihovim kapacitetima za empatiju?

U studiji se tvrdi da slušaoci takozvanih intenzivnih žanrova kao što su hard rock i metal pre pokazuju sklonost ka sitematičnom i logičkom razmišljanju nego prema pokazivanju empatije.

Prema pokazivanju empatije skloni su oni koji slušaju R&B i soft rock.

Studija je potvrdila da oni koji preferiraju laganiju i “mekšu” muziku gravitiraju nežnim, toplim i senzualnim pesmama, kao i mračnim i tužnim temama.

Ljubitelji rocka i metala preferiraju visoko uzbudljivu muziku i snažne i intenzivne pesme.

“Zašto toliko volimo muziku? Istraživanje su pokazala da su muzički ukus i odlike ličnosti povezani, ali se do sada malo znalo o uticaju muzike na druge preferencije kao što su kognitivni stilovi. Da bismo popunili tu prazninu, istraživali smo da na koji način je individualne razlike u muzičkom ukusu moguće objasniti E-S teorijom”, navodi se u uvodu studije.

Studija takođe podseća i na neka ranija istraživanja koja su takođe došla do sličnih zaključaka, a to je da nečiji muzički ukus može adekvatno reflektovati i ko je i kakav on kao ličnost.

“Istraživanja tokom protekle dekade su raspravljala o tome da li muzički ukus može da se poveže sa godinama, ličnošću i vrednostima. Studijama na različitim geografskim područjima dokazano je da je pet glavnih osobina ličnosti povezano sa vrstom muzike koju osobe slušaju”, navodi se u istraživanju.

Celo istraživanje možete pročitati ovde.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

FIZIKA METAL KONCERATA: I šutka ima svoje zakonitosti

Sledeća priča

JOEY JORDISON: Previše dobar za SLIPKNOT, previše dobar za svet

Najnovije iz rubrike Članci i analize