fbpx
Novi Zeland je do sada imao 2000 slučajeva zaraze korona virusom/FOTO: Sebastian Ervi

IZUZETAK OD PRAVILA: Na Novom Zelandu koncerti se održavaju gotovo normalno

minut čitanja

Dok u većem delu sveta COVID-19 ponovo hvata silovit zalet, na Novom Zelandu stvari stoje nešto drugačije. Koncerti se u toj zemlji održavaju gotovo normalno.

List Washington Post bavio se koncertnom industrijom u toj zemlji, koja je trenutno zatvorena za međunarodna putovanja, a u martu je bila u potpunom karantinu.

Proaktivni odnos ove petomilionske države prema pandemiji pokazao se vrlo uspešnim. Do sada su imali svega 2000 zaraženih i 25 smrtnih slučajeva.

Novi Zeland je već polovinom juna dozvolio koncerte do 100 ljudi, a regularni događaji, uključujući i stadionske koncerte, dozvoljeni su u julu.

U istom mesecu, Novi Zeland pokrenuo je NZ Music Venue Infrastrukture fond, preko kojeg su koncertni prostori i klubovi mogli da dobiju pomoć u iznosu do 50.000 novozelandskih dolara (otprilike 33.000 američkih), a sve u cilju ublažavanja posledica zaključavanja.

U jednom trenutku tokom avgusta korona virus se ponovo rasplamsao, pa je zemlja ponovo bila u kratkom lokdaunu, ali sada, krajem oktobra, koncerti se odvijaju gotovo potpuno normalno.

Bend The Beths je uradio kraću turneju širom zemlje i Liz Stokes iz tog sastava kaže da se oseća “nova zahvalnost”.

“Svesni smo koliko smo srećni što možemo ponovo da izlazimo, da provodimo vreme sa prijateljima i gledamo i slušamo muziku uživo. Osećamo se sjajno što ponovo sviramo”, navela je Liz Stokes.

Tokom leta, na Novom Zelandu održano je i više festivala, s tom razlikom što nije bilo međunarodnih izvođača jer su granice zatvorene.

“Hermetički smo zatvoreni na Novom Zelandu Imamo mnogo, mnogo lokalnih talenata, ali da li njih ima dovoljno dok se granice ne otvore? Takođe je vrlo jasno da, ako bude otkriven novi klaster virusa, ponovo idemo na zaključavanje, a to ne pomaže dugoročnom planiranju ili poverenju u tržište. A opet, sve je to i dalje mnogo bolje od onoga što se trenutno dešava u ostatku sveta”, kaže Campbell Smith, novozelandski muzički menadžer.

Da li će i kada ostatak sveta biti u prilici da krene ovim putem, veliko je i neizvesno pitanje. Pitanje je i do kada će ova relativna normalnost opstati na Novom Zelandu.

Ono što je izvesno jeste da svi jedva čekamo da ponovo opušteno odemo na koncert ili festival i radimo sve ono što smo radili u normalnim okolnosti. Ko bi rekao da će nam nedostajati polivanje pivom, urlanje uz omiljeni bend i dočekivanje zore uz muziku.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

TAKING THE POWER BACK: Da li nam predstoji reforma muzičke industrije?

Sledeća priča

Da li je drami oko benda FEAR FACTORY došao kraj?

Najnovije iz rubrike Članci i analize