fbpx
Spotify je pod velikim pritiskom da izdvaja više za izvođače/FOTO: Pixabay

Evo koliko striming servisi plaćaju bendovima

minut čitanja

Ako je suditi po prosečnoj isplati koju bendovi i pevači dobijaju od striming servisa, samo oni sa milionskim slušanjima mogu da se nadaju nekoj ozbiljnijoj zaradi.

Tom Gray, jedan od direktora organizacije PRS for Music koja se bavi zaštitom muzičkih autorskih prava, objavio je na Tviteru podatke o tome koliko izvođači zarađuju od svoje muzike na striming servisima.

Tako od jednog emitovanja na Amazonu izvođač prosečno zaradi 0.009 funti, što znači da je potrebno da jedna pesma bude strimovana čak 111 puta da bi zaradila samo jednu funtu (jedna funta iznosi oko 1.15 evra, odnosno nešto više od 134 dinara). To je ujedno i najbolja cena koju nude izlistani striming servisi.

Najmanje plaća YouTube. Ukoliko, naime, bend ili pevač svoju pesmu postavi na taj servis, od jednog emitovanja će zaraditi 0.0012 funti i za jednu funtu biće potrebno 833 emitovanja, što je ubedljivo najgora cena od svih striming servisa. Podatke za sve servise možete pogledati u tabeli.

Gray je takođe napomenuo da se ove cifre odnose na zaradu ukoliko je izvođač nosilac apsolutno svih prava na muziku. Ako to nije slučaj, stvari se dodatno komplikuju.

“Na velikim etiketama umetnici zarađuju uglavnom 20 procenata od ove sume, a tekstopisci između 8 i 15 odsto, u najboljem slučaju”, naveo je Gray.

Prošlog meseca muzičari su tražili od Spotifyja da utrostruči svoje cene kako bi muzičari mogli da opstanu tokom krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

Nedugo nakon toga Spotify se oglasio i naveo da će dati značajne donacije organizacijama Help Musicians i MusiCares, koje se bave pružanjem pomoći muzičarima.

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Florence & The Machine imaju novu pesmu, prihod ide engleskim lekarima

Sledeća priča

DEFTONES trenutno miksaju novi album

Najnovije iz rubrike U fokusu