fbpx

SeeYouSpaceCowboy – Coup De Grâce (2024)

minut čitanja

Moćno i intrigantno izdanje na kojem je uspešno usklađena agresivnost sa lepotom.

SeeYouSpaceCowboy dolazi iz San Dijega, grada na pacifičkoj obali Kalifornije koji je poznat po plažama, parkovima i toplini. Osnovan je 2016. godine, a naziv benda potiče iz čuvene kaubojske neo-noir anime serije Cowboy Bebop koja prati avanture plaćenih ubica. Na uvrnut način, poreklo i ime benda daju naznake o kakvoj muzici je reč.   

Amerikanci strastveno odvaljuju žestoku muziku koja izgleda kao teatralna kabare predstava na vrućoj plaži u susret boju pred apokalipsu. Naravno, ima mesta za igru, predah i ljubav jer su lovci na glave milostivi, na šta upućuje naziv ovog trećeg studijskog izdanja petorke iz sunčane Kalifornije.  

Teško je spakovati SeeYouSpaceCowboy u konkretnu žanrovsku fijoku. Uvodna pesma Allow Us to Set the Scene zvuči kao da se zaista priprema scena za kabare. Kreće nežno i kinematografski melodijama saksofona, klavijatura i lirike kako ‘nežna srca prestaju da kucaju u gradu punom čopora vukova’. Sledi stilski kurcšlus. 

Početna senzualnost eksplodira pod uticajem žestokih gitarskih rifova karakterističnim za teški zvuk, haotičnih brejkova sa hardcore scene i paničnim vrištanjem noise i screamo muzičkog stila. Od numere Subtle Whispers to Take Your Breath Away ide zvučni napad sa pametnim i donekle neočekivanim preokretima. 

Oštre gitarske rifove, frenetično udaranje i katarzično vrištanje teatralno lome momenti dance nota i pop refrena, pa čak i indie roka, stvarajući tapiseriju neočekivanih zvukova koji su baš bili popularni krajem 1990-ih i početkom 2000-ih. Ceo ovaj stil je etiketiran kao sasscore, koji se pojavio kao odgovor na preovlađujući maskulinitet hardcore scene.  

Produkcija albuma je vrhunski čista. Pri tome, na izdanju gostuje dosta muzičara (iRis.EXE, Kim Dracula, Courtney LaPlante, nothing.nowhere) koji guraju zvuk benda u nove pravce van granica teškog gitarskog zvuka. U celini, Coup De Grâce je moćan album. Bend je uspeo da uskladi agresiju sa lepotom ne libeći da eksperimentiše. 

Izdvajamo: Chewing the Scenery, Silhouettes in Motion, Red Wine and Discontent 

OCENA: ★★★★☆ 

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Caligula’s Horse – Charcoal Grace (2024)

Sledeća priča

Glassing – From the Other Side of the Mirror (2024) 

Najnovije iz rubrike Albumi