fbpx

Svi na pod! u KC Gradu: Bas diktator

4 minuta čitanja

svi na podMesto: Kulturni centar Grad, Beograd
Vreme: Petak, 19. jun 2009.

„Već 20 godina vlada svetom! Techno Diktator!“, poručio je sinoć beogradski sastav Svi na pod! na poslednjem koncertu pred objavljivanje debi albuma.

U nešto više od sat vremena, ekipa koju su okupili članovi Mrava (bend predvodi Petar Rudić, a tu su i Sale Ivanović i povremeno i Nebojša Anđelković Šobaja) pružila je punoj bašti Grada odličan ugođaj i pokazala da rock muzika može i danas da izgleda i zvuči zanimljivo.

Taj rock je počeo negde oko 23 h. Bašta krcata, raspoloženje veoma dobro – sve je to bio izazov za bend da već od prve pesme počne sa odašiljanjem pozitivne energije, što se i dogodilo.

Bilo da u svojim pesmama pričaju o orijantalnom ljubavniku Mustafi, Afrikancu u Beogradu ili o nekoj sasvim običnoj životnoj ili političkoj temi, Svi na pod! su sugestivni u izrazu i vrlo konkretni u svirci.

Funkoidni rock, diskretni uplivi elektronike, poigravanje sa reggaeom, sve je to praćeno dovitljivim tekstovima/preporukama. Publika, koja je pristojno popunila Grad, verovatno usled nepoznavanja dela repertoara ne reaguje uvek preterano burno, ali je visok nivo opuštenosti i zadovoljstva bio očigledan.

Pevačica Bojana Vunturišević je veoma ekspresivna. Poruke upućuje i glasom i stasom, i pevanjem i plesom. Tokom izvođenja numere najavljene kao Techno diktator, animatori pokreću veliku lutku DJ-ja na sceni, uvodeći elemente performansa u ceo događaj. „Već 20 godina vlada svetom! Techno Diktator!“, poručuje bend.

Svi na pod! se oslanjaju na brojne reference iz domaće tradicije. Lucidnost Ramba Amadeusa, ekscentričnost Lira Vege, intelektualizam i svedenost Darkwood Duba, samo su neki od tragova koji se mogu zapaziti u njihovoj muzici koja, uprkos tim sličnostima, uspeva da se nametne originalnošću i neposrednošću, i ostavi utisak nečeg novog i drugačijeg (svakako plesnijeg).

Ritam sekcija je glavni stub njihove muzike. Bas Ivana Mihajlovića dominira i vodi glavnu reč. Gitare udahnjuju neophodnu dozu rock prljavštine, dok su flauta i saksofon Jamal Al Kiswanija tu da dodaju diskretnu dozu avangarde u celu priču. 

Prvi redovi u publici su najaktivniji. Ljudi se prepuštaju ritmu, ali se već oko ponoći nazire kraj koncerta. Ipak su Svi na pod! mlad bend sa još uvek malim repertoarom.

„Mi sad idemo kući, a ovima gore (na vlasti – prim.aut) politčki korektno poručujem „J**o vam ja mater svima!“, reči su pevača Saše Ivanovića kojima se bend oprašta od prisutnih.

Publika ih, međutim, očekivano poziva na bis, i sledi najava: „Biće ovo jedan pravi bis, s obzirom da smo odsvirali sve pesme koje imamo!“ . Usledile su još dve pesme.

Publika je ostala gladna, videlo se to sinoć. No, sat i petnaestak minuta svirke nešto je što se možda može zameriti Peppersima, dok u slučaju Svi na pod! to nije mana. Njihovo vreme dolazi i ono će pokazati da li će očigledno velike potencijale uspeti da iskoriste.

Sinoćna svirka je bila tek jedan od prvih testova, koji su oni uspešno položili. Nestrpljivo čekamo album. N. M.

*NAPOMENA: Izveštaj je ranije objavljen na sajtu Popboks

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Sunshine u SKC-u: Imamo li još energije?

Sledeća priča

BEER FEST ’09: Pivo, muzika… i tuča

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta