fbpx
monster magnet
Monster Magnet/FOTO: Nenad Tomić

MONSTER MAGNET u KELNU: Neka svemir čuje nemir

2 minuta čitanja

Legendarni Monster Magnet, bend koji je postao sinonim za teški psihodelični rock i stoner metal, priredio je još jedno jedinstveno i nezaboravno veče za obožavaoce u Live Music Hallu u Kelnu.

Kao i na svakom koncertu kojem sam prisustvovao u Nemačkoj, i na ovom je u potpunosti ispoštovana najava organizatora. Otvaranje vrata najavljeno je za 19:00, ali fanovi stari uglavnom između 45 i 55 godina, već su u pola sedam počeli da prave red ispred istih.

Sam početak koncerta najavljen je za 20:00, a kao pregrupa najavljen je nemački bend Daily Thompson.

Iskreno, pre koncerta nisam se pozabavio njihovim opusom, jer me je interesovao glavni bend, ali Daily Thompson su odlično otprašili svojih 50 minuta, gde su me u nekoliko navrata muzički i vokalno podsetili na bendove poput Acid King, Kylesa i Truckfighters.

daily thompson
Daily Thompson/FOTO: Nenad Tomić

Prema reakciji prisutnih, kojih nije bilo zanemarljivo za vreme svirke, reklo bi se da ovaj bend ima popriličnu bazu fanova na ovim prostorima.

Pauzu između Daily Thompson i Monster Magnet fanovi su iskoristili da se dobro snabdeju pivom i naguraju u prostoru koji može da primi, po nekoj mojoj slobodnoj proceni, bar tri hiljade ljudi. Prilično neočekivano, s obzirom na to da sam pre samo 15-20 dana gledao moćni Corrosion of Conformity u klubu koji može da primi jedva 300 ljudi.

Već nakon 20 minuta od završetka Daily Thompson “masa je počela da se pali i žari” i da zvižducima tera Monster Magnet da izađu na binu. Zahtev im je ispunjen nakon deset minuta zviždanja, gde na binu konačno izlazi moćni MM, petorka koju čine tri gitare, bas i bubnjevi. Zvuk opasan, ventilatori biju u Daveovu kosu, prizor koji ga karakteriše od početka karijere, bilo u spotovima, bilo na nastupima uživo.

monster magnet
Monster Magnet/FOTO: Nenad Tomić

Koncert počinje obradom Born to go čuvenog Hawkwinda i već tu se odmah videlo da ekipa na bini neće mnogo daviti sa pričom. Publika je odmah bila uvučena u hipnotičku atmosferu koju je bend stvarao, a čista energija se nastavila sa Superjudge, na čijem samom kraju Dave sa gitare prelazi na sintisajzer i spaja je sa Crop Circle.

Sledi Dopes to infinity, naslovna numera albuma iz davne devedesetpete, koju prati Tractor.

Prvi taktovi Look to Your Orb for the Warning bacaju publiku u neku petu, šestu dimenziju, van Sunčevog sistema, a savršen zvuk četiri gitare koje zvuče kao jedna, uz prepoznatljiv vokal daju do znanja zašto su Monster Magnet sinonim za space rock.

Look to Your Orb for the Warning se pretvara u Boomer, a nakon 45 minuta svirke bez prestanka, polako kreće kulminacija koncerta. Na Powertrip pevamo refren svi zajedno kao jedan.

“I’m never gonna work another day in my life, the gods told me to relax”, odzvanja prostorom!

Sledi Negasonic Teenage Warhead, a nakon njega verovatno i najveći hit benda – Space Lord!

Sve ovo stalo je u sat vremena. Bend silazi sa bine, ali za kratko, jer je bis doneo još više uzbuđenja u publici.

Mr. Destroyer, obrada benda Poobah (za koji, iskreno, nikad nisam čuo, prim.aut), pružila je novi talas energije, dok je Twin Earth preneo ponovo publiku u mračniju i težu dimenziju zvuka.

Mastermind je bio prava poslastica za fanove sa prepoznatljivim rifovima i melodičnim vokalom, dok je The Right Stuff, obrada Roberta Calverta, zatvorila veče. Svi srećni, svi zadovoljni, da je bilo bolje, ne bi valjalo i tako to.

monster magnet
Monster Magnet/FOTO: Nenad Tomić

Monster Magnet su efektnim nastupom pokazali zašto su jedan od najvažnijih bendova u svom žanru. Njihov nastup je bio moćan, energičan, psihodeličan, na par momenata mračan, vukući nas u svemir pomoću gitarskih deonica, pružajući publici pravi, unikatni doživljaj rock’n’rolla. Monster Magnet ekipa, sa harizmatičnim Daveom Wyndorfom na čelu, ponovo je demonstrirao svoju tehničku virtuoznost i strast prema muzici, koju brižljivo neguju čak i nakon 35 godina svog postojanja.

AUTOR: Nenad Tomić

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

GAEREA na ZAPPA BARCI: Tama nove generacije

Sledeća priča

MUNICIPAL WASTE i UNDEATH u KELNU: Do poslednje kapi znoja

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta