fbpx

POTRESI U PITCHFORKU: Obustava rada i optužbe za rasizam

2 minuta čitanja
Početak

Osoblje uticajnog muzičkog onlajn magazina Pitchfork održalo je juče prepodne štrajk zbog rušenja sindikata i rasizma od strane menadžmenta magazina i vlasnika, kompanije Condé Nast.

Štrajk je trajao od 9 ujutru do 13 časova i u tom periodu Pitchfork nije objavljivao nikakav sadržaj.

U saopštenju sindikata sajta navodi se da je Condé Nast 13. maja započeo proces planiranog otpuštanja radnika, ali da je jedina osoba koja je tom prilikom otpuštena bila druge rase. U pitanju je jedna od urednica Stacey Anderson.

To ukazuje da postoji obrazac targetiranja zaposlenih druge rase u kompaniji, jer je u pitanju drugo takvo otpuštanje u poslednjih 18 meseci, objasnio je sindikat.

“Odmah smo počeli da tražimo alternative, poput onih koje su implementirane u LA Timesu ili BuzzFeedu. Predstavili smo plan menadžmentu Pitchforka i Condé Nasta, koji podrazumeva da poslovi ostanu netaknuti, a da godišnja planirana ušteda bude postignuta za samo tri meseca! Napravili smo i novi raspored osoblja, kako bi bile izbegnuti zastoji u radu. Još uvek nismo dobili odgovor”, saopštio je sindikat.

U obraćanju javnosti navodi se da je u pitanju isti menadžment koji je “kamenovao sindikalce za pregovaračkim stolom”.

“Imali smo teške pregovore oko diverziteta i inkluzije kako bismo osigurali da bar 50 odsto novih zaposlenih dođe iz grupa koje nisu zastupljene. Condé Nast i menadžment Pitchforka odbili su naše predloge zato što je ‘iz određenih razloga nije lako nači kvalifikovane kandidate iz nezastupljenih grupa’ i zato što ‘nije svaki posao kreiran na osnovu principa jednakosti’. Osuđujemo ove rasističke izjave”, stoji u saopštenju.

Sindikat je takođe naveo da, ukoliko se govori o različitosti i inkluziji, Condé Nast je “pokvaren” već dugo vremena, a to uključuje i Pitchfork. Prema mišljenju zaposlenih, u Pitchforku je potrebna promena kulture i da menadžment preuzme odgovornost za svoje odluke.

Sindikat je na kraju zatražio od vlasnika da povuku svoju odluku i da zajednički vrate kompaniju u vreme pre nego što su se razvile rasističke strukture moći.

Nedugo nakon objavljivanja saopštenja sindikata, oglasili su se menadžment Pitchforka i vlasnici iz Condé Nasta.

Oni su naveli da, otkad je sindikat priznat 2019. godine, Pitchfork je ostao posvećen radu sa na rešavanju problema i rastućih zabrinutosti zaposlenih.

“Današnje saopštenje Pitchforka, međutim, falsifikuje činjenice i uključuje brojne lažne optužbe smišljene da dovedu u zabludu i zaposlene i publiku Pitchforka”, stoji u tekstu.

Menadžment dalje navodi da je Pitchfork ponosan što je nastavio da bude posvećen unapređenju različitosti među zaposlenima, naročito u procesu regrutovanja novih ljudi.

“Pitchfork tim ima 45 odsto obojenih zaposlenih i 50 odsto žena, uz rast od 16 odnosno 12 odsto u proteklih 18 meseci. Od 2019. godine, Pitchfork je angažovao sedam pisaca i urednika, a šestoro njih pripada nekoj od nedovoljno zastupljenih grupa, navedeno je od strane menadžmenta.

Oni su precizirali da je taj brend, usled pogoršanih globalnih ekonomskih uslova zbog pandemije COVIDA-19, morao da preduzme mere za uštedu sredstava.

Dok su na nivou brenda mogli da sprovedu meru štednje bez uticaja na osoblje, Pitchfork je morao da napravi tešku odluku da ukine dve pozicije starijih urednika, od kojih je jedna pomenuta u pismu sindikata.

“Kao što su obavešteni, sve redukcije broja zaposlenih usledile su posle detaljnih analiza kako bismo bili sigurni da nijedna grupa neće biti ugrožena. Sugerisati da smo “targetirali” određene ljude zbog bilo kojih razloga osim legitimnih ekonomskih motiva, što smo vam saopštili u dobroj veri i želji da implementiramo strategiju za ostvarenje rasta publikacije, neistinito je i nefer. Neistinito je poput tvrdnje da je osoblje iznelo predlog za postizanje neophodnih ušteda”, poručili su menadžment i vlasnici sindikatu Pitchforka.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

KORONA VIRUS, FANOVI I MUZIČKA INDUSTRIJA: Šta sad?

Sledeća priča

Pogledajte rajder listu METALLICE sa prve turneje

Najnovije iz rubrike Članci i analize