fbpx

Messa – Close (2022)

minut čitanja

Pomolite se okultnom futurizmu. Stiže italijansko grešno grimizno prokletstvo. 

Od početka godine prošlo je 22 petka, kada obično izlaze nova muzička izdanja. Sve dok se na Plejeru nije zavrteo italijanski sastav Messa, vladalo je raspoloženje: zašto još uvek nema albuma koji zbog svoje kreativnosti može da završi na godišnjoj listi najboljih albuma. E, pa, konačno imamo kandidata!

Bend Messa je formiran je 2014. godine. Kvartet već ima tri studijska izdanja. Utabali su put jedinstvenih umetnika na mističnoj i okultnoj doom metal sceni jer ekstremno dobro mešaju mračne distorzije sa progresivnim, ambijentalnim i džezerskim notama stvarajući zvuk koga zovu grešno grimizno prokletstvo.

Članovi italijanskog sastava Messa (Sara Bianchin, Alberto Piccolo, Rocco Toaldo i Marco Zanin) © Messa (Facebook)

Na trećem albumu Close, koji je izašao za finsku izdavačku kuću Svart, Italijani ispaljuju istinski eklekticizam. Komponuju muziku vodeći se postulatom „biramo najbolje” iz različitih muzičkih stilova i konačan proizvod zvuči istovremeno slojevito, složeno i futuristički.

Messa izvrsno kombinuje mračni i ambijentalni minimalizam sa psihodeličnim okultnim rifovima kao u najboljem periodu 1970-ih. Očaravajući vokali Sare Bianchin dovode zvuk do savršenstva. Vokali su paralelno nežni kao cvet i snažni kao titan. Muzika je kao dobar triler sa puno neočekivanih obrta.

Ali to nije sve!

Albumom upravlja tamna i sanjiva neizvesnost koju iz vedra neba lome blekerski izlivi besa (Leffotrak i Dark Horse), egzotični orijentalni treptaji (Pilgrim i Orphalese) ili gitarske emotivne virtuoznosti (Rubedo i Serving Him). Važno je reći da svi ovi slojevi nisu nabacani već vrlo pažljivo složeni.

Teško je pronaći manu ovom muzičkom opusu od 10 pesama koji traje nešto duže od sat vremena. Možda su pojedine pesme mogle da budu kraće. U svakom slučaju, Messa je bend koji bi trebalo da proverite, a kada jednom okusite, vraćate im se sigurno.

Izdvajamo numere: Rubedo, Dark Horse i Pilgrim.

OCENA: ★★★★☆

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Crowbar – Zero And Below (2022)

Sledeća priča

Ignite – Ignite (2022)

Najnovije iz rubrike Albumi