fbpx
alice in chains unplugged
Alice In Chains tokom nastupa/FOTO: YouTube

Kakvu su poruku ALICE IN CHAINS poslali METALLICI tokom UNPLUGGED nastupa?

2 minuta čitanja

Koliko god da izgleda da su legendarni Alice In Chains lako i bez napora realizovali kultni MTV Unplugged nastup, bend je zapravo imao đavolske probleme iza kulisa.

Za početak, čak tri godine pre toga nisu nastupali uživo zbog zdravstvenih problema i problema sa narkoticima koje je imao pevač Layne Staley. Upravo to je bio razlog zbog kojeg je gitarista Jerry Cantrell u srcu znao da će ovo biti jedan od poslednjih nastupa koje će ikada izvesti sa Layneom.

U jednom od kasnijih intervjua on se prisetio da je ušetao na Unplugged binu „znajući da je njegov bend verovatno gotov”.

mike inez alice in chains
Poruka Mikea Ineza Metallici/FOTO: YouTube

Nažalost, nije pogrešio, jer je nastup nakon Unpluggeda, kada su bili predgrupa KISS-u, bio njihov poslednji sa Staleyem.

Kao da nije bila dovoljna sva ta emocionalna težina, Jerry Cantrell se te noći još i otrovao hranom i zapravo je nastupao u prilično lošem fizičkom stanju.

Uprkos svim tim lošim momentima, oni su veličanstveno prošli kroz pažljivo koncipiran set, dokazujući da čak i kada su muzički potpuno ogoljeni, njihove pesme i muzika i dalje mogu da budu pravi emocionalni udar na slušaoca.

Jedna zaimljiva, a često zanemarivana činjenica od te večeri jeste to što koncertu nisu prisustvovali samo fanovi i novinari.

Tu su bili i članovi jednog benda koji je u tom periodu prolazio kroz velike promene. Momci iz Metallice sedeli su u prvom redu tokom celog šoua, a došli su da bi podržali svoje dugogodišnje prijatelje, tek nakon što su objavili svoj album Load, koji je izazvao mnogo podela i kontroverzi. Jerry se prisetio koliko je značilo imati podršku Metallice tada.

„Pomoglo je to što je Metallica gledala svirku. Ti momci su oduvek bili u našem užem krugu rock n roll braće, tako da je imati ceo bend tamo zaista mnogo značilo”, naveo je gitarista.

Iako su duboko cenili podršku, to svakako nije sprečilo momke iz Alice In Chainsa da šarmantno i prijateljski isprozivaju Metallicu i to usred samog koncerta.

Metallica je u tom periodu, da podsetimo, fanove razbesnela ne samo zvukom na albumu Load, već i činjenicom da su odlučili da se ošišaju i nabace novi, moderni imidž. Da, koliko god to glupo zvučalo, to je u to vreme bila zaista velika stvar.

Zbog svega toga basista Alice In Chainsa Mike Inez odlučio je da isproziva momke iz Metallice tako što je na svom basu napisao reči „Prijatelji ne bi dozvolili prijateljima da se ošišaju…“ kako bi svi mogli da vide tokom emisije.

Ta rečenica je inače bila parafraza kampanje za savesnu vožnju, koja je bila aktuelna 90-ih godina, a koja je sadržala i rečenicu „Prijatelji ne bi dozvolili prijateljima da voze pijani“. Ta rečenica je inače jako često bila emitovana na televiziji i bila je široko ukorenjena u kulturnom duhu Amerike devedesetih.

Kako je noć odmicala, Alice In Chains je iskoristio i par drugih prilika da napravi Metallica reference, svirajući delove pesama Battery i Enter Sandman između pesama.

Cantrell se kasnije prisećao Mikeove odluke da priredi mali šou sa gitarom za Metallicu.

„Kada smo radili unplugged u Njujorku, pojavili su se svi iz Metallice, sva četvorica momaka. Svi sede u redu i svi su imali ove nove kratke frizure i slično, bilo je prilično smešno. I onda je Mike napisao neke stvari na svom basu o tome da prijatelji ne dozvoljavaju prijateljima da se šišaju jer su izgledali kao da su iskočili iz magazina GQ, sređeni i sve to”, naveo je Cantrell.

Vremena su se od tada značajno promenila, kratke kose u metalu nisu više jeres, a i Metallica i Alice In Chains su i dalje živi i vitalni. Šteta je samo što Layne nije tu da sve to vidi. Bilo bi mu drago.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

1 Comment

  1. Malo “ozbiljnosti” u smislu celokupnog formatiranja teksta o kultnim ličnostima i događajima…
    Ovo kao da je pisano u formi “pismenog zadatka” iz srpskog jezika za 1 razred srednje škole (,iliti kolumna za “Bazar”)

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

PLEJER majice meseca: CODE ORANGE, METALLICA, GOJIRA, ROLO TOMASSI

Sledeća priča

ALBUM PO ALBUM: Tibia – Kada agonija savlada melanholiju

Najnovije iz rubrike Članci i analize