fbpx

Zašto u ŠVEDSKOJ ima toliko dobre METAL muzike

minut čitanja

Zašto u ovoj skandinavskoj zemlji ima toliko dobre muzike? Kvaka je u obrazovanju, detaljno je objasnio Johannes Eckerström, pevač švedskog metal benda Avatar u intervjuu za The Rizzuto Show.

Sigurno ste nekada počeli da nabrajate omiljene bendove koji dolaze iz Švedske. Naravno, pop legende Abba su uvek na početku liste, ali onda sledi malo teži i masniji zvuk kao što su Entombed, Soilwork, In Flames ili Cult of Luna. Zapravo, lista je beskonačna.

Eckerström je objasnio da je u Švedskoj, posle Drugog svetskog rata, pokrenut program muzičkih škola kao oblika vannastavne aktivnosti u svim opštinama širom zemlje. To je mesto gde možete naučiti da svirate neki instrument, subvencionisano je i dostupno gotovo svima, kaže Eckerström.

Prve godine možete besplatno da pozajmite instrument, a druge godine, ako se i dalje bavite time, možete ga kupiti po veoma povlašćenim cenama. U početku je to samo 20 minuta nedeljno vežbe sa učiteljem, ali se odatle dalje razvija. Ako vas to privuče, muzičko obrazovanje može ići poprilično daleko, kao zabavna aktivnost nakon škole za decu, ali i za muziku, istakao je Eckerström.

Svi članovi benda Avatar su išli u takvu muzičku školu gde su svirali klarinet, flautu ili trombon i bili deo malih dečjih orkestara u kojima su svirali i pevali različite obrade pesama, koje su nekada bile grozne, kaže Eckerström.

A onda počnete da se interesujete za ono što vas muzički privlači kao tinejdžera, ali ste već imali iskustvo u zajedničkom sviranju muzike i takođe se automatski združite sa ljudima koji su jednako zainteresovani za muziku. Onda dolazi da u tinejdžerskim godinama ljudi puštaju kosu i nose Metallica i Iron Maiden majice i formiraju bendove. To je veliki deo toga, zaključio je Eckerström.

Na kraju zaista ispada da je Metallica ‘dobar drugar’. Ceo intervju možete da pogledate dole.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Hardcore punk fešta SAWA u Županji u Hrvatskoj

Sledeća priča

D ZOO iz Subotice izbacili novi singl

Najnovije iz rubrike U fokusu