fbpx

HaKo DOMAĆICA: TOP 10 pesama u 2023. godini

2 minuta čitanja

Deset najjačih numera domaće hardcore scene. Saznajte koja je najbolja.

Sve donedavno se provlačila priča kako scena definitivno nije ono što je nekad bila. Broj aktivnih bendova je jako mali. Svirke su retke, a prostora koji mogu da ih ugoste je sve manje. Ova godina će se ipak završiti pozitivnim tonom i nije pogrešno reći da je ove godine domaću hardcore scenu zapljusnuo novi talas.

Pojavili su se novi mladi bendovi, kao što su Majak i Bednici. Neki stari su ponovo počeli da stvaraju. Dobri primeri su ROIR i Blankfile. Ima i prostora za svirke, barem u Beogradu i Novom Sadu. U Okretnici i Jugošpedu se neprekidno roka. Tokom godine je održano nekoliko žestoko dobrih festivala, kao što su Hardcorner, Decaying with the Boys i To Be Punk.

Sve je to uticalo da ispratimo scenu i izaberemo 10 pesama koje su ostavile najjači utisak. Uživajte u muzici!

1. ROIR, Overcoming the Silence (Novi Sad)

Odlepili smo koliko je moćan povratnički singl novosadskog sastava Reflections of Internal Rain, koji se našao i na njihovom mini-albumu Eight. Ova pesma je bila jedan od razloga da razgovaramo sa članovima benda. 

2. Majak, Jame (Beograd)

Nove mlade snage beogradske hardcore scene smo prvi put čuli na festivalu Decaying with the Boys 7 u novembru ove godine. Dovoljno je napisati da je trio odvalio energijom i brzinom iako su svirali prvi. Grizu kao ajkule!

3. Bednici, PDD (Beograd)

Još jedni mladi talenti beogradskog hardcore podzemlja nude nadasve iskrenu i intenzivnu sirovu energiju koja će vas oduševiti. Numera PDD dolazi sa debi-albuma Beograđana koji je izašao u oktobru ove godine. Ozbiljan potres!

4. Nabod, Misli (Beograd)

Nemoguće, još jedan novi bend koji hitro, kratko i bombastično roka. Pri tome iz petnih žila vrište svoje politički stavove, ljubav i solidarnost. Ili jednostavno, kako kažu momci, ako ste u prilici, nabodite svog lokalnog fašistu.

5. Neven, Ostajem pozitivan (Beograd, Novi Sad)

Svašta, imamo posla sa još jednom mladom i pozitivnom ekipom čiji zvuk se oslanja na tradicionalnu njujoršku školu, ali koja se ne libi da eksperimentiše. Odličan ukras ovom singlu predstavlja i deonica sa trombonom, ali i sjajan tekst.

6. Staticø, Total Destruction (Beograd)

Novi bend iskusnih članova domaće scene koja je bila aktivna 1990-ih (Let’s Grow, Unison) krasi intenzivna i sirova energija sa oštrim gitarama i prljavim bas linijama. Pesma Total Destruction se našla na Psych Tent kompilaciji. Melji!

7. Reflection, Blurred Memory (Gornji Milanovac)

Neverovatan melanholičan post-hardcore pun energičnih rifova, emotivnih i vrištećih vokala, te atmosferom i stavom od koje se traži samo još malo. Stvar zvuči fenomenalno, iako je izašla u nekoj probnoj verziji. Čeka se još! Album iz 2019. godine je pokidao.

8. First Flame, All Angels (Novi Sad)

Najmelodična stvar ovogodišnjeg izbora nudi osvežavajuće, emotivne i raznolike tonove, kombinujući brže delove i umirujuće vokale. Našla se na baš kvalitetnom drugom albumu Novosađana Beneath the Surface.

9. Reckoning, One (Beograd)

Još jedan novi bend čiji članovi su već poznata lica domaće scene (Tibia, Unison, Hitman) i koji na ovogodišnjem izboru pušta najmetalskije tonove. Stvar One je zvučno impresivna, obiluje masnim rifovima i setnim vokalima. Našla se na mini-albumu This Is War.

10. Blankfile, Sablja (Beograd)

Masne i tvrde tonove lome sonični brejkdauni i stihovi na srpskom jeziku po prvi put za ove Beograđane. Jednostavna, jaka i dinamična muzika je bio jedan od povoda da obavimo intervju sa dubokim grlom benda.

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

PLEJER majice meseca: HARAKIRI FOR THE SKY, GOJIRA, TESSERACT, TYPE O NEGATIVE

Sledeća priča

PLEJER majice meseca: NAPALM DEATH, NERO DI MARTE, GHOST, SOILWORK

Najnovije iz rubrike Članci i analize