fbpx

Mlev – …I nema naznaka izlečenja (2024) 

minut čitanja

Grindcore melem koji drobi vaše uši drobilicom, ne mareći da bude tih. 

Nakon talasa novih bendova poput Majak, Bednici, Nabod i Neven koji je zapljusnuo domaću hardcore scenu 2023. godine, nova 2024. donosi još novih uzbuđenja. Sastav Mlev je izbacio sjajan debi album …I nema naznaka izlečenja – brutalno grindcore ostvarenje koji obećava nastavak uzlaznog trenda u domaćem hardcore zvuku. 

Mlev je trio u sastavu Relja Brajović (vokal), Igor Kuzmanović (bubanj) i Boris Milić (gitare) i predstavljaju spoj novih i starijih hardcore snaga u Srbiji. Relja i Igor su članovi već spomenutih mladih bendova poput Majak, Nabod i Neven, dok je Boris 1990-ih bio deo beogradskog benda Mob Law, a kasnije se bavio i solo projektima. 

Trio je tokom 2022. i 2023. godine radio na mlevenju više od 15 minuta zvučnog napada na čula. Već od prvog takta na numeri Frekvencija, brutalnog cepanja doboša i urlanja na konzumiranje televizije, Mlev jasno daje do znanja da nisu ovde da bi bili prijatni. Uopšte ne zastajkuju i na sledećoj numeri Jekhajekh Hakaja dok viču ‘ja sam životinja sa čulom govora’. 

Iako sledeća numera …I nema naznaka izlečenja započinje nešto blaže i melodičnije, nakon kratkog predaha, bend neumoljivo nastavlja da gazi duboko u ekstremne muzičke vode, postavljajući ton za čitav doživljaj na albumu. Posvećenost benda grindcore etosu je očigledna dalje na izdanju, pružajući bujicu agresije i sirove energije. 

Mlev donosi dozu Napalm Death energije, inspirisani su, ali i kreativno eksperimentišu s tempom i intenzitetom. Gitare su frenetične i precizne, dok bubnjevi pružaju nemilosrdnu osnovu za neumoljiv napad na uši. Vokali dodaju primitivno urlanje koje se opasno dobro stapa s haotičnom instrumentalnom podlogom. 

Tekstovi na srpskom jeziku daju dodatnu autentičnost. Lirika secira probleme savremenog društva, poput rastućih razlika između bogatih i siromašnih. Posebno se izdvaja pesma Memento Consumo, koja polako kreće s guturalnim izrazom ‘jebo te, bogataši su uzeli sve i nastavljaju sve da uzimaju’. Produkcija ide korak dalje od sirove energije nastupa uživo. 

U celini, Mlev je na albumu demonstrirao predanost grindcore žanru, tražeći svoje mesto na regionalnoj sceni teškog zvuka. Album …I nema naznaka izlečenja deluje kao zvučni napad koji zahteva pažnju ne mareći da bude tih i nesumnjivo će ostaviti snažan utisak na hardcore i metal fanove. Definitivno je ostavio snažan utisak na nas. 

Izdvajamo: Memento Consumo, I nema naznaka izlečenja.

OCENA: ★★★★☆

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Rejoice – All of Heaven’s Luck (2024)

Sledeća priča

Löri – s/t (2024) 

Najnovije iz rubrike Albumi