fbpx

Zavirite u svet post-panka

2 minuta čitanja

Plejer.net vam predstavlja kratku istoriju nastanka post-panka i plejlistu od 10 pesama koja će vas podsetiti ili barem zainteresovati na muziku koja je nastala kao odgovor na agresivni i revolucionarni pank iz 70-ih. 

Ako volite indie ili alternativni rok, bendove kao što su Interpol, Mogwai, Deerhunter ili The Killers, sigurno već znate da je muzika ovih grupa inspirisana post-pankom, muzičkim pokretom koji je nastao krajem 70-ih.

Prvi talas post-pank eksperimenta je krenuo 13. oktobra 1978. kada je engleski bend Public Image Limited objavio svoj prvenac i trajao je do 20. oktobra 1980. godine kada je U2 objavio album „Boy”. Za te dve godine desilo se čudo.

Džon Džozef Lidon je nešto više od pola godine posle raspada Sex Pistols svesno rešio da promeni „pokvaren” imidž panka i postavi temelje novog muzičkog pravca koji dopušta instrumente, melodije i tonove koje klasični pank nije mogao ni da zamisli.

Dovoljno je samo preslušati numere „Fodderstompf” ili „Socialist” novog benda Džoni Rotena i zaključiti koliko je post-pank bio inovativan, kreativan i domišljat u odnosu na pank od samo nekoliko godina ranije.

Jedinstvena muzička formula Public Image Limited je uspela da izvrne naopačke sve stereotipe o roku i panku. Atonalna eksperimentalna muzika i konstituisana buka sa elementima džeza, daba i fanka je postala osnova za post-pank muzičare.

Nastala je post-pank eksplozija. Public Image Limited, Wire i Joy Division su najviše uticali da post-pank zvuk bude prisutan u bendovima koji što su The Cure, U2 ili Simple Minds koji su kasnije postali bukvalno svetski brend.

Obimna je i literatura o post-panku. U knjizi britanskog novinara Simona Rejnolds „Totally Wired: Postpunk Interviews and Overviews” moguće je pročitati zbirku 32 intervjua sa ljudima koji su uticali na snagu post-panka. Tu je i „Post-Punk Then and Now”.

Ipak, muzika se najbolje uči slušajući. Inspirisani listom portala Vinyl Please Me, Plejer.net vam predstavlja 10 numera sa ciljem da vas podsetimo na prvi talas post-panka ili barem zagolicamo maštu.

Top 10: Post-Punk Teases You

Celu listu možete preslušati na YouTube.

  1. Album ispred svog vremena. Pesma „Secrets” otvara sjajnu ploču „Vs” iz 1982. američkog benda iz Bostona Mission of Burma.

2. Nikako ne propuštajte album „Real Life” iz 1978. engleskog benda Magazine. Predobro!

3. Siouxsie and the Banshees i pesma „Scream” sa prvog albuma „Mirage” iz 1978.

4. Fenomenalan album koji je na mnogim listama istaknut kao jedan od najvažnijih post-pank ostvarenja. X-Ray Spex sa „Germfree Adolescents” iz 1979.

5. Američki bend Pylon je 1980. objavio dobar i veoma uticajan album „Gyrate” na razvoj post-punka i newwave muzike.

6. Pere Ubu i numera „Caligari’s Mirror” sa drugog albuma „Dub Housing” iz 1978. Kakva pesma! Hey! hey! Boozie sailors! Missed the boat What to do?!

7. Četiri sestre iz Bronksa okupljene oko benda Emerald, Sapphire, and Gold su definitivno uticale na hip-hop i dance. I dalje prave odlične bitove kombinujući.

8. Album „Hex Enduction Hour” iz 1982. britanskog benda The Fall je vrlo neobičan album koji kombinuje garažni pank sa lo-fi momentima.

https://www.youtube.com/watch?v=u4rHizEn2aQ&feature=youtu.be

9. Tako jednostavna, a tako dobra pesma. Šesta numera sa prvog albuma londonskog The Raincoats iz 1979. pod nazivom „Lola”.

10. Sa prvog albuma Joy Division „Unknown Pleasures” iz 1979. je baš teško izabrati pesmu, ali za sada ide „New Dawn Fades”.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

PLEJER INFOGRAFIK: Metal muzika u brojkama

Sledeća priča

ALBUM PO ALBUM: Korn – Posustale bakljonoše Nu metala

Najnovije iz rubrike Članci i analize