fbpx
Goblini

GOBLINI u KST-u: Povratak u budućnost

3 minuta čitanja
Goblini u beogradskom KST-u, 21. septembra 2018.

Goblini su u punom KST-u svirajući preko 20 pesama za skoro dva sata podsetili zašto su jedan od najznačajnijih pank-rok bendova u regionu. 

Prvi put sam slušao Gobline uživo 1. februara 1997. godine u Omladinskom kulturnom centru u Vranju u okviru čuvene turneje „U magnovenju”. Sinoć se desio svojevrstan flešbek u beogradskom KST-u. Petorka iz Šapca bez foliranja i dalje profesionalno kida i pravi dobru atmosferu punu energije, dok smo svi mi zajedno ostali „ista ona deca iz komšiluka”. Kao da se ništa nije promenilo u prethodne dve decenije. Oštrom kritikom na račun politike i društva, Šapčani su dijagnostifikovali naše pravo stanje dok je „gomila” naglas rekla šta misli o tome, najviše tokom najave za pesmu o „robi sa greškom”.

Klub studenata tehnike je kao domaći teren za Gobline. Prvi put su svirali u ovom prostoru još pre 23 godine. Prošle godine su otkazali koncert u KST-u zbog saobraćajne nesreće koju su imali Alen Jovanović i Leo Pilipović. Sve se dobro završilo, pa su sinoć u punoj bašti KST-a ispred stare i mlade generacije fanova i uz dobar razglas svirali retrospektivu hitova iz oba perioda njihovog postojanja – iz devedesetih i nakon kraja decenijske pauze 2010. godine. Podršku su im pružili mlade snage, Hurleur iz Negotina i Iskaz iz Pančeva.

Perspektivna četvorka Hurleur otvorila je koncert negde oko 23:30 brzom pank-rok pesmom i nastavili su u žestokom ritmu do kraja. Iako su žanrovski pank, često se tu čuju metal i stoner rock momenti. Gitarista i vokal benda Nikola Petrović menja stil pevanja i primetno je hrapavo i promuklo pevanje tokom pank pesmi, dok su vokali čistiji i meni bolji u rok aranžmanima. Tokom svirke u KST-u imali su sjajnu podršku iz rodnog grada.

Iskaz su na sceni više od deset godina i svi koji iole prate hip-hop, hardcore i metal u Srbiji znaju da je dobar provod uz skakanje zagarantovan na njihovim svirkama. Tako je bilo i sinoć u KST-u. Napravili su sjajnu atmosferu i pripremili dobru podlogu za Gobline. Publika je dobro reagovala na „Warfare”, koju je Iskaz radio sa Kojotom, kao i na „Grizi, gazi”. Iako je njihova svirka bila i više nego pristojna, nekako se nije uklopila sa Goblinima.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

#goblini #kst #23godinekasnije #gdesidedasakriomartinke

A post shared by Goran Bujišić (@bujisic) on

Tačno u 1:30 kreće lagani melodični početak sa „U odbrani zla”. Publika se zagrevala kasnije uz „Petra” i „Luna”, na koju odlično reaguje, a sa kojom su se Goblini vratili na scenu 2010. godine. Ceo KST je gromoglasno pevao „To od čega bežiš ti, to se ne leči, to se pobeđuje”. Sjajna atmosfera se nastavlja hitovima iz devedesetih „U magnovenju” i „Na ivici”. Nastupa heroj koncerta Mateja, mršavi dečko sa crvenom maramom oko vrata, koji se prvi put penje na binu.

Vidi se da su Šapčani dobro uvežbani i da je Branko Golubović Golub već iskusan frontmen koji ume sa fanovima. Nakon novijih pesama „Kupi me” i „Jedan za sve” on hvali publiku na poznavanju repertoara, te podseća na običaj Goblina da u KST-u šanker mora da donese pet piva za najvatrenije fanove ispred bine, a i da je već neko kukao za pivo. Smešak. Sledi niz starih hitova: „eLeSDi se vraća kući”, „Dr. Hofman”, „Dan posle”, „Cipjonka”. Šutke se ređaju dok šanker David donosi pet piva, a Mateja se po drugi put penje na binu dok ga obezbeđenje skoro incidentno sklanja.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

#goblini #live #anjavolimte #netrebamnikome #kst #belgrade #serbia #concert #rock #rocknroll #punk #music #musicislife #instamusic #cool #band #beograd #rockband

A post shared by Stefan Vorkap (@stefanworky) on

Sjajna atmosfera sa „Luna” ponavlja se i na „Daleki put” i „Ima nas gomila”. Mateja je nastavio uporno da se penje na binu i konačno je uspeo da peva „Punk’s Not Dead” zajedno sa ostalim članovima benda pred kraj koncerta. Svirka se završava i publika traži još. Goblini se brzo vraćaju, jer kako Golub kaže, nisu ni stigli da siđu. Slede „Ima nas” i odlična numera „Deca iz komšiluka” sa poslednjeg albuma „Roba sa greškom”. Na kraju Šapčani pevaju u čast Tusti obradu pesme Kud idijota „Marjane, Marjane” koja se našla i na albumu posvećenom bendu iz Pule „Za tebe”.

Jedino je nedostajala „Godina raspleta” pa da ugođaj budu potpun. U međuvremenu, čekamo novi album i Golubovu knjiga o Goblinima.

Setlista

Goblini
KST
21. septembar 2018.

1. U odbrani zla
2. Petra
3. Luna
4. U magnovenju
5. Na ivici
6. Kupi me
7. Jedan za sve
8. eLeSDi se vraća kuci
9. Dr. Hofman
10. Dan posle
11. Sam-phone-glas
12. Ona
13. Cipjonka
14. Bolje soko u ruci nego guska u krevetu
15. Daleki put
16. Anja, volim te
17. Privatni rat
18. Pečenja i rakije
19. Voz
20. Splet okolnosti
21. Punk’s not dead

Bis

22. Ima nas
23. Deca iz komšiluka
24. Marjane, Marjane (Kud idijoti)
25. Za Lorenu

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

LEPROUS je bio savršen, dok je AGENT FRESCO ukrao šou

Sledeća priča

GOD IS AN ASTRONAUT U DOB-u: Epski poput kosmosa

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta