fbpx

Tamna strana platformi za slušanje: Spotify navodno služi za pranje novca

minut čitanja

Švedski magazin Dagbladet otkrio je da organizovane kriminalne grupe koriste Spotify za pranje novca.

Muzička industrija se nesagledivo promenila od dolaska digitalnih platformi za slušanje kao što su Spotify, Deezer ili Tidal. Dok su ove platforme revolucionarno promenile način na koji konzumiramo muziku i omogućile umetnicima da stvore globalno prisustvo, istovremeno su postale i teren za prevare.

Nedavni izveštaj portala Dagbladet iz Švedske je otkrio zabrinjavajući trend – organizovane kriminalne grupe koriste Spotify za pranje novca, proces u kome profit stečen kriminalom postoje legalan. Švedski novinari dokazuju ovu tvrdnju navodeći anonimne izvore – četiri stvarna člana kriminalnih bandi iz Švedske i jednog policijskog inspektora.

Pranje novca se odvija kupovinom lažnih strimova (FOTO: Viralyft / Pixabay)

Klikom na pesmu do legalnog novca

Više članova kriminalnih bandi potvrdilo je da su koristili ovu platformu za pranje novca. Prema izveštaju, ove kriminalne grupe koje se povezuju sa krijumčarenjem droga i nasiljem, već godinama koriste ovu platformu za pranje više miliona kruna (nacionalna švedska valuta) prljavog novca.

Novac dobijen iz kriminala pretvara se u kriptovalute putem gotovinskih transakcija. Zatim se ova kriptovaluta koristi za kupovinu lažnih strimova za izvođače koji su povezani sa kriminalnim grupama, a novac koji je isplaćen za ove strimove prikuplja se kao “čist” novac.

Spotify kao bankomat za kriminalce

Izveštaj dodatno tvrdi da se ova praksa posebno raširila na švedskoj gangsta rap sceni i to kod repera koji imaju navodne veze sa kriminalom. To je ozbiljno ne samo za muzičku industriju, već i za bezbednost društva. Kao što je policijski službenik citiran u izveštaju rekao: “Spotify je postao bankomat za njih”.

Iako je ovaj izveštaj šokantan, nije prvi put da se sumnja na ovakve prevare u svetu digitalnih platformi za slušanje. Ranije istraživanje iz Francuske pokazalo je da je lažno do 3 odsto slušanja na platformama. Međutim, važno je napomenuti da ovo predstavlja samo “lažne strimove” koje platforme mogu da otkriju, a ne one koje ostaju neprimećeni.

Navodno je švedska gangsta rap scena postala podložna pranju novca (FOTO: Chipinkos / Phere)

Spotify negira tvrdnje

Dagbladet tvrdi da su kontaktirali Spotify za komentar, a platforma je izjavila da nema dokaza da se pranje novca dešavalo putem Spotify-a. Takođe su naglasili da manje od 1 odsto svih strimova na Spotify-u bude utvrđeno kao manipulisano.

Ipak, ovaj izveštaj otkriva tamnu stranu digitalnog muzičkog slušanja i naglašava potrebu da se obrati više pažnje na ovu pojavu, ali i potrebu za zakonskim regulisanjem kako bi se sprečile kriminalne aktivnosti.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

PLEJER majice meseca: THE DILLINGER ESC PLAN, NIRVANA, MESHUGGAH, ASTRONOID

Sledeća priča

PLEJER majice meseca: FEAR FACTORY, DEAFHEAVEN, METALLICA, DEATH

Najnovije iz rubrike Članci i analize