fbpx
Daniel Ek, izvršni direktor Spotifyja/FOTO: Spotify

SPOTIFY se najzad oglasio, doneli su jednu meru o podkastima

minut čitanja

Posle prilično burne nedelje, Spotify se najzad zvanično oglasio.

Izvršni direktor Daniel Ek objavio je na sajtu otvoreno pismo i najavio novu politiku kompanije prema podkastima u kojima se raspravlja o COVIDU-19.

“Na osnovu fidbeka koji smo dobili tokom poslednjih nekoliko nedelja, postalo je jasno da imamo obavezu da uradimo više kako bismo obezbedili ravnotežu i pristup prihvaćenim i naučno zasnovanim informacijama koje dolaze od naučne i medicinske zajednice u ovim nepredvidljivim vremenima. Ovi problemi su neverovatno kompleksni. Čuli smo vas – posebno vas iz medicinskih i naučnih krugova”, naveo je Ek.

A kakva je konkretno promena u pitanju? Pa, Spotify je najavio da će svaka epizoda bilo kog podkasta u kojem se diskutuje o COVIDU-19 dobiti “upozorenje o sadržaju”.

Ta oznaka će, prema njihovim rečima, služiti kao “izvor koji omogućava lak pristup činjenicama zasnovanim na podacima i najnovijim informacijama koje dolaze od naučnika, akademika i autoriteta iz oblasti javnog zdravlja širom sveta, kao i linkovima sa proverenim izvorima”.

“Verujem u naše politike, istraživanja i ekspertize pomoću kojih se one razvijaju. Verujem i u naše namere da sve to primenimo tako da bude dozvoljena široka debata i diskusija, ali u okvirima granica. Shvatamo sve ovo ozbiljno i nastavićemo da budemo partneri sa stručnjacima i da investiramo u funkcionalnosti naše platforme i u osposobljavanje proizvoda kako bi od toga koristi imali i stvaraoci i slušaoci. To ne znači da nećemo grešiti, ali posvećeni smo učenju, rastu i razvoju”, napisao je Ek.

Šta je problematično u donetoj meri?

Sve u svemu, po onome što sada znamo, Spotify će na sve diskusije o COVIDU-19 staviti istu oznaku, što znači da će u isti koš strpati i Rogana sklonog pseudonauci i širenju dezinformacijama i naučnike koji pružaju valjane i proverene informacije. 

Kako će slušaoci da razluče šta je od svih tih informacija kredibilno, nije poznato, pošto od Spotifyja nismo dobili objašnjenje, osim uopštenih floskula o  borbi protiv dezinformacija.

Zato ovaj očigledno iznuđeni potez Spotifyja predstavlja pre borbu za sopstvenu reputaciju i cene akcija na berzi nego borbu za istinite informacije, činjenice i javno zdravlje.

A ukoliko niste pratili ovaj slučaj, više detalja možete naći ovde i ovde.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

GRIMES ima novi zavodljivi singl i spot

Sledeća priča

Oglasio se JOE ROGAN: Ugostiću više eksperata u emisiji

Najnovije iz rubrike U fokusu