fbpx

Sevdah Baby – Ganc novi FUNK! (2010)

2 minuta čitanja

sevdahbaby-ganc-novi-funk-2010Posle mnogo (možda i previše vremena) na domaćoj sceni su se pojavila dva zanimljiva akta iz iste kuhinje. Prvi je Gruvlend ili Zemlja Gruva, kako vam je draže, čiji je debi album objavljen pre nekoliko meseci za besplatan download, a drugi je ovde recenzirani Sevdah Baby.

Iako svi potekli iz miljea studija pod nazivom Gruvlend, primetne su značajne koncepcijske razlike. Dok je Gruvlend pretežno orijentisan na funky/pop/dub/reggae zvuk, Sevdah Baby više ide u pravcu elektronike, plesne muzike, elektro funka i hip-hopa.

Album prvenac pod nazivom Ganc novi FUNK! Svakako nije manifest funk muzike kakvim ekipa pokušava da ga predstavi, ali to mi lično ni najmanje ne smeta da mirne duše ustvrdim da je ovo jedan od najboljih plesnih elektro albuma ikada objavljenih na ovim prostorima.

Savršen spoj autorskih numera i fenomenalnih obrada predstavlja pre manifest kvalitetnog dancefloora nego funka u njegovom čistom obliku, ali osim toga, ovaj album pokazuje nekoliko vrlo važnih stvari i ukazuje na to gde su, možda, grešili buljuci onih koji su hteli u Srbiji da naprave dobar dance album, a nikada nisu našli dobru formulu za to.

Prvo, Sevdah Baby preko efektno izvedenih obrada znamenitih ex-yu numera skreću pažnju na činjenicu da muzička zaostavština bivše Jugoslavije iz 70-ih i 80-ih godina predstavlja nepresušnu riznicu fantastičnih semplova koji se, ukoliko za mix pultom sedi neko ko ume da oseti muziku i groove, i te kako može pretočiti u krajnje zanimljive i upečatljive obrade.

Počev od naslovne Kokete (u originalu Srđan Jul), preko numere Tri poljupca, koja je već izvesno vreme jedan od radijskih i klupskih hitova (inače u originalu Snežana Savić) i DLM obrade Budućnost je stigla, sve do klasika Zdenke Kovačiček Ti nikad nećeš znati srce jedne žene i numere Ljubi me brzo, žurim (u originalu KIM), Sevdah Baby uz pomoć impresivne liste saradnika (Anette, Shobaya) uspeva da od matorih i izlizanih pesama napravi ultimativne hitove dostojne aktuelne svetske produkcije.

Drugo, Sevdah Baby pokazuju da autorsko stvaralaštvo može biti izvedeno na vrlo inteligentan način, uprkos naizgled skučenom manevarskom prostoru oivičenom nekolikim elektronskim derivatima; tako dolazimo do fantastične Najbolje pesme, kao i vrlo smelih hip-hop zahvata Yo!hambin 91 i Znoj (u saradnji sa Lou Bennyjem), te za nijansu slabijom (i na momente teško patetičnom) Nabaci mi život.

Svakako ne treba zaboraviti ni raskalašnu trubačku elektro papazjaniju To je sevdah, Baby, koja preciznim spajanjem elektronike i, budimo potpuno otvoreni, gučanski raspojasanim trubama, Guču više nego ikada približava Exitu, na taj način mireći ova dva srpska kulturološka antipoda, arhi-neprijatelje koji su u ovoj pesmi prosto zatečeni na gomili u vrlo eksplicitnim radnjama.

Zaključak? Pa, recimo, da ćete se ovog leta uz Ganc novi FUNK! gotovo sigurno negde ’vatati sa svojom lepšom/ružnijom polovinom, ko šta već ima. U klubovima, na splavovima, uz radio, sa kompjutera, sa TV-a, to je manje važno. Ono što je važno je da ćete gotovo sigurno bar nekoliko puta tokom ovog vrelog i ćudljivog leta biti isprepadani nekim hitom sa ovog albuma. Čak i da ste namćorasti mrzitelj elektronske muzike, pustite ovaj album makar kad vas niko ne vidi. Glavu stavljam na panj da ćete već posle pet minuta cupkati u ritmu i želeti da bar još jednom obrnete Tri poljupca ne biste li čuli šta se to sve desilo Šobaji kada se upoznao sa Hrvaticom i pokušao da je uputi u srpske običaje. A to je tek jedna od priča ispričanih na Ganc novom FUNK!-u. N. M.

OCENA: 0.0 out of 5.0 stars

*Recenzija je ranije objavljena na sajtu M@N!

 

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Pendulum – Immersion (2009)

Sledeća priča

Morcheeba – Blood Like Lemonade (2010)

Najnovije iz rubrike Albumi