Swallow the Sun – When a Shadow Is Forced into the Light (2019)

2 minuta čitanja

Najkraća do sada ploča finskih metalaca nije nadmašila velika očekivanja, ali je kombinacija setnih melodija i teških rifova sasvim dobra.

Finski melodic doom death metal sastav Swallow the Sun vraća se na scenu tri godine nakon remek dela Songs from the North I, II and III. Najpre izbacuju jezivi i okrutni ep „Lumina Aurea” koji zahteva potpunu budnost 14 minuta kako bi se svario svaki utapajući deo složene konstrukcije zvukova. Zastrašujuće dobro. Nastavljaju izbacivanjem dve genijalne kompozicije Upon the Water i Firelights koje su i najavile sedmo studijsko izdanje na kome je sekstet ostao veran svojim mračnim i melanholičnim melodijama, ali i sa minimalnim uticajem death metal vajba.

Već prva stvar When a Shadow Is Forced into the Light otkriva zvuk koji dominira albumom – mešavina ambijentalnih setnih melodija i teških rifova koja se začinjava blackgaze sanjivim tonovima i vriskovima. Gitarski prelazni zvuci i vokali najviše doprinose tome da muzika deluje skladno i to se ponajviše čuje u Firelights, vrlo jednostavnoj i krajnje emotivnoj numeri koja potpuno kida. Šmek death metala se neznatno primećuje i to najviše kroz growl vokale na Stone Wings, Clouds on Your Side i Here on the Black Earth.

Stiče se utisak da ekipa u sastavu Raivio i Räihä na gitarama, Honkonen na basu, Raatikainen na bubnjevima, Peuhu na klavijaturama i Kotamäki na vokalima ispucala svoje najbolje adute pre samog objavljivanja albuma. Realno, na ploči se još Here on the Black Earth izdvaja kao izuzetna numera pored već pomenutih Upon the Water i Firelights, koje su mogle da se čuju i pre objavljivanja ploče. Nesumnjivo, sve ostale pesme su dobre, ali ne i impresivne. U svakom slučaju, novi materijal je idealan za slušaoce koji nisu do sada pratili Swallow the Sun.

OCENA: 3 out of 5 stars

Kolekcionar. Prvu kasetu sam kupio u osnovnoj školi na pijaci na tezgi: Metallica i to "Master of Puppets". Ljubitelj muzike bez obzira na pravac. Važno da je dobra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prethodna priča

Leprous, Mono, Evergrey u PLEJER SUMIRANJU

Sledeća priča

Soilwork - Verkligheten (2019)

Najnovije iz rubrike Albumi