fbpx

Poisonblack: Dan kada sve krene naopako

3 minuta čitanja

poisonblackDan iz naslova dođe svakome od nas, jednom ili više puta u toku života. Poisonblack su ga zarobili, pretočili u finu kolekciju pesama i sve to nazvali Dead Heavy Day. 

 – Gde je gothic metal danas? Šta će se, po tvom mišljenju, dešavati sa ovim pravcem u budućnosti?

Iskren da budem, Poisonblack više ne smatram gothic bandom. Mislim da smo albumom “Dead Heavy Day” iskoračili iz žanra i više otišli u rock pravcu. Zaista je teško prognozirati šta će se dešavati sa gothic metalom u budućnosti, jer više ne pratim pravac toliko intenzivno. Ako već moram da nagađam, pretpostavljam da će najbolji bendovi opstati, dok će oni slabiji jednostvno prestati da postoje. To se dešava uvek kada neki muzički pravac postane stvar pomodarstva, kao što se to desilo sa gothic metalom.

– Da li ste zadovoljni novim albumom? Šta možemo očekivati od Dead Heavy Daya?

Na novom albumu, publika može da očekuje jedan vrlo širok spektar stilova, znatno širi nego na prethodnim albumima. To praktično znači da ćete na albumu naleteti na agresivne i prilično heavy numere, ali i na one potpuno melanholične.

– Koje su najveće razlike između novog albuma i njegovih prethodnika?

Mislim da je najveća razlika između Dead Heavy Daya i prethodnih albuma to što je na novom albumu ceo band radio kao jedinka. Kada smo snimali “Lust Stained Despair”, Janne i Antti se još nisu bili pridružili bendu. Kasnije smo odsvirali dosta koncerata u toj postavi, što nas je učinilo znatno kompaktnijim kolektivom i mislim da se to može čuti na albumu.

– Dead Heavy Day…Koje je značenje naslova? Da li je reč o jednom teškom danu ili, možda, o danu smrti?

Naslov označava dan kada ti se ceo svet sruši. Dan kada ti u životu sve krene naopako. Ipak, ne želim previše da ga objašnjavam, jer želimo da slušaocima damo šansu da iz naslova izvuku sopstvene interpretacije i zaključke.

– Koju pesmu je bilo najteže u raditi i zašto?

Mislim da je najteže bilo uraditi “The Days Between” i  “Only You Can Tear Me Apart”. Demo numere “The Days Between” uradili smo još u vreme pisanja materijala za “Lust Stained Despair”. Pesma se dosta razlikovala od svih ostalih tako da smo odlučili da je “preskočimo” i fokusiramo se na ostale numere. Obično su takve melanholične i krhke pesme najteže za snimanje. Moraš uhvatiti odgovarajuće raspoloženje i atmosferu da bi takve pesme ispale zaista dobro.

– Kakve teme su zastupljene na Dead Heavy Dayu?

Prvo, naglasio bih da “A Dead Heavy Day” nije tematski, odnosno konceptualni album. Svaka pesma na albumu je posebna, celovita priča. Može se reći da je novi album kolekcija događaja i incidenata koji su se dogodili u Vileovom privatnom životu u periodu između ovog i prethodnih albuma Poisonblacka.

– Koji su tvoji omiljeni bendovi i šta slušaš u poslednje vreme?

Ne mogu da imenujem samo jedan bend, ali mogu reći da sam veliki fan old-school hard rock bandova kao što su Led Zeppelin, Deep Purple, Thin Lizzy i slični. Šta ću slušati, najčešće zavisi od mog trenutnog raspoloženja. To može bit sve – od Pink Floyd-a do Slayera.

– Šta misliš o aktuelnoj metal sceni?

Moram priznati da ne pratim baš pažljivo dešava na današnjoj metal sceni. Naravno, uvek ima novih bendova koji mi se doadaju, ali se ne trudim da pratim svakodnevna dešavanja na sceni. Verujem da ću bendove koji su dovoljno dobri čuti pre ili kasnije. 

– Da li planirate neke turneje uskoro?

Krajem prošle godine odradili smo evropsku turneju sa Dark Tranquillity i Fear My Thoughts, a nadamo se i novoj evropskoj turneji na proleće, o čemu za sada ipak ne znamo ništa.

– Šta možemo očekivati od Poisonblack-a u budućnosti? Klasičan Poisonblack sound ili, možda, neke veće promene?

To je vrlo teško reći u ovom trenutku. Ne verujem da će biti nekih drastičnih promena u našem zvuku, ali nikad se ne zna. Zaista ne planiramo unapred takve stvari, već samo pišemo muziku onako kako se osećamo. To je dobro za nas, jer na taj način stvaramo najbolji mogući zvuk koji možemo u nekom trenutku.

– US ili Evropski metal?

Evropski. Mislim da trenutno u Evropi postoji mnogo više interesantnih bendova nego u Americi. Ne volim moderne US bendove i mislim da je u ovom trenutku evropska scena mnogo jača. N. M.

*Intervju je ranije objavljen u magazinu Butcherian Vibe

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Sledeća priča

Bleeding Through: Svako ima pravo na dobar metal

Najnovije iz rubrike Intervjui