fbpx

Muzičke urbane legende u Srbiji ’90-ih

2 minuta čitanja

Sećate se tog perioda. Sivilo, mrak, izolovanost…propaganda koja nas svakodnevno ubeđuje da su svi protiv nas, da ceo svet mrzi Srbe zato što su do jaja narod, zato što su toliko velike baje da moraju biti sjebani i uništeni kako ne bi svi ostali naspram njih izgledali jadno i smešno.

Kada je u pitanju muzika, jedini prozor u svet su nam bugarski pirati i skrndžavi muzički magazini poput Super Tina i Hupera. Nije nešto, ali bolje nego ništa. U tom i takvom ambijentu, nije ni čudo što su se, kada je muzika u pitanju, razvijale potpuno idiotske urbane legende u kojima su, ko god bio akter, Srbi ispadali ili žrtve ili totalni carevi.

Navodimo četiri takva mita, a ako se i vi sećate nekog, slobodno napišite u komentaru.

1. Zabranjeno za pse i Srbe

Natpis koji je, zavisno od varijante, stajao ili na ulazu na neki od koncerata legendarnog grunge benda Nirvana ili na omotu njihovog albuma Nevermind. Mnogi su taj mit povezivali sa činjenicom da je basista benda Krist Novoselić poreklom iz Hrvatske.

Sam natpis nikada niko nije video, ali zna nekoga ko zna nekoga ko jeste. Kasnije je potpuno ista budalaština pripisivani Dinu Merlinu, Halidu Bešliću, Eminemu i drugim izvođačima, ali je varijanta sa Nirvanom bila i ostala najpoznatija. Mnogi i danas veruju u to.

Nirvana

2. Ajde, beži, vidiš da igramo fliper!

I opet Nirvana (neko ih tih dana u Srbiji opako nije voleo). Junaci priče su dva lika iz Srbije, odnosno iz Niša, Beograda, Novog Sada, Loznice (zavisno od toga gde je pokupio priču onaj ko vam je prenosi) koji su nekim nepoznatim povodom bili u Budimpešti. I, tako, igraju oni tamo fliper, kad, eto ti ga visoki mladić, prilazi im i kaže:

„Eeeee, ćao momci, čujem da psujete na srpskom, pa sam hteo da se upoznamo, ja sam Kris iz Nirvane, sviramo večeras ovde!“

Dekoncentrisanim momčinama iz Srbije u tom momentu izleti poslednja loptica, te besno otkače Krisa rečima:

„Ajde, beži u pičku materinu, vidiš da igramo fliper!“

I tako su Srbi još jednom zajebali Hrvata iz Nirvane.

3. Ima jedan seljak na Balkanu…

Devedesetih su Guns n Roses bili na vrhuncu, popularnost je dosegla neslućene razmere, a Slash je slovio za najboljeg gitaristu na svetu. Kada ga je neki novinar u intervjuu navodno pitao ko je za njega najbolji gitarista, on je napravio pauzu, značajno se zamislio i onda teatralno izgovorio:

„Ima jedan seljak na Balkanu. Zovu ga Točak“.

Paul Natkin Archive

Varijante ove izjave su takođe brojne, pa su to „izgovarali“ čak i Jimi Hendrix i gitarista Led Zeppelina Jimmy Page.

4. Leposav Kravić

Koliko smo saznajno i informativno bili van svih tokova početkom devedesetih, možda najbolje govori urbana legenda koja kaže, verovali ili ne, sledeće: Lenny Kravitz je u stvari rodom iz Srbije, zove se Leposav Kravić i Rom je iz Niša.

Teško je zamisliti iznenađenje onih koji su u ovu budalaštinu verovali kada su Lennyja zaista i videli, ali ovo je zasigurno jedna od najglupljih urbanih legendi koje su ikada ispredene na ovim prostorima.

lenny kravitz

P.S.

Ostavite muzičke urbane legende kojih se sećate u komentarima. Možete i one koje nemaju veze sa muzikom, svakako će biti zanimljivo podsetiti ih se.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

2 Comments

  1. hhahaha joj umirem. Sjecam se kako smo se smijali kad je izaslo to o zabrsani za pse i Srbe, Krist nije mogao sebi da dodje od smijeha, To vjerovatno potice od toga sto je dosao u BiH 92/e i do Hrvatske nekad 93 e, otvorio je centar za silovane zene i stvarno pomagao. Naravno da nije imao nista protiv Srba. Presmijesno >D

  2. Ima ona čuvena, poznata u celom svetu, o Merlinu Mensonu i vađenju rebra, kao i moja omiljena (mada je više fora)- da je žena Maxa Kavalere iz sela Tršanovci kod Brusa 😂

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

VIDEO: 10 najupečatljivijih koncertnih tuča

Sledeća priča

Instrumentali koje vredi preslušati (Vol 1)

Najnovije iz rubrike Članci i analize