fbpx
Nirvana/FOTO: UMG

Zašto se NIRVANA nije pojavila u grunge filmu SINGLES?

minut čitanja

Film Singles (Samci) izašao je u septembru 1993. godine i predstavljao je odu grunge muzici i estetici, upakovanu u romantičnu komediju.

Film je napisao i režirao Cameron Crowe, a sadržao je soundtrack natopljen grunge pesmama i bendovima kao što su Alice In Chains, Soundgarden, Pearl Jam, Mother Love Bone, Screaming Trees…pa gotovo svima koji su u tom trenutku nešto značili na sceni, osim Nirvane. Zašto u tom trenutku najveći bend sijetl scene (film se i snimao u Sijetlu) nije bio deo ovog soundtracka?

Odgovor glasi da Kurt Cobain nije želeo da Nirvana bude predstavljena kao deo trenda.

Već ranije je izašla kompilacije The Grunge Years, koju je otvorila Nirvanina pesma Dive, a na kojoj su se našle i grupe kao što su Screaming Trees, L7, TAD ili Mudhoney.

Crowe je za potrebe filma koji prati rock scenu u Sijetlu kontaktirao Nirvanu i tražio da njihova muzika bude uvrštena u soundtrack, ali je bend to odbio.

“Kurt je odmah odbacio taj zahtev jer nije želeo da Nirvana bude ugurana u isti koš sa ostalim bendovima iz Sijetla, čak ni sa onima koji su mu se dopadali. Dosta mu je bilo kompilacije The Grunge Years. Ovo se dešavalo pre nego što je Smells Like Teen Spirit osvojio svet na juriš, ali Kurt je već imao jasan osećaj gde se Nirvana uklapa u rock and roll univerzumu”, napisao je Nirvanin menadžer Danny Goldberg u knjizi “Cobain, legenda koja živi”.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

ISTRAŽIVANJE: Muškarci sviraju ekstremni metal da bi impresionirali druge muškarce

Sledeća priča

Švedska KATATONIA objavila novi spot

Najnovije iz rubrike U fokusu