fbpx
Neil Young i Joe Rogan/FOTO: Wikipedia

Može li slučaj YOUNG vs ROGAN da naudi SPOTIFY-ju?

2 minuta čitanja

Ako pitate investitore i berzu – i te kako.

A šta se to u stvari dešava ovih dana?

Ako niste pratili, sve je počelo tako što je legendarni alternative rock muzičar Neil Young odlučio da povuče svoju diskografiju sa ove platforme.

On je to učinio u znak protesta zato što Joe Rogan, najpopularniji svetski podkaster, u svojoj emisiji koja se ekskluzivno emituje na Spotifyju sada već kontinuirano širi dezinformacije o vakcinama protiv covida 19.

Da stvari budu još gore, Rogan je pre nekoliko dana ugostio i psihologa Jordana Petersona, kada su izneli neke problematične stavove i o raznim drugim temama, iuzmeđu ostalog i rasističke komentare o afro-američkoj zajednici.

Na to su reagovale brojne javne ličnosti, između ostalog i popularni voditelj Trevor Noah, koji je u svojoj emisiji The Daily Show imao prilog u kojem je objasnio Roganu šta znači “biti crn”, a o čemu su Rogan i Peterson govorili.

Nakon što se sa Spotifyja povukao Young, to je učinila i ultrapopularna američka folk pevačica Joni Mitchell, posle čega su na društvenim mrežama pokrenuti hashtagovi #deletespotify i #cancelspotify, koji trenutno trenduju na Tviteru.

“Odlučila sam da uklonim svoj katalog sa platforme Spotify. Neodgovorni ljudi šire laži koje druge ljude koštaju života. Solidarišem s sa Neilom Youngom i naučnom i medicinskom zajednicom širom sveta”, navela je pevačica u saopštenju na svom sajtu.

U celu priču su se, u međuvremenu, umešali i drugi muzičari.

Pevač metal benda Disturbed David Draiman i pevač Jamey Jasta (Hatebreed) podržali su Rogana, opravdavajući njegove stavove slobodom govora, a na njihove reakcije reagovao je burno Sebastian Bach (Skid Row), koji ih je javno prozvao na Tviteru.

U međuvremenu, akcije Spotifyja, koje su u vrtoglavom padu tokom celog januara (zabeležile su pad od 25 odsto), nastavljaju osetno da padaju. Takođe, akcije Spotifyja su tokom prošle godine pale za 45 odsto.

Forbes izveštava da među investitorima kompanije postoji zabrinutost zbog cele situacije koju je pokrenuo Neil Young.

Iako je Spotify u prethodnim godinama dosta radio na jačanju svoje podkast sekcije, pa je samo za Rogana pre nekoliko godina platio čak 100 miliona dolara, sada se postavlja pitanje koja je to granica nakon koje ta investicija može početi da šteti interesima kompanije.

Spotify se, kako piše Forbes, godinama trudi da ostane van negativno intoniranih medijskih izveštaja, ali je Neil Young prvi umetnik koji ih je zvanično napustio i to prilično glasno.

Youngov čin sam po sebi ne bi mogao da nanese neku veliku štetu reputaciji i profitu kompanije, ali investitori strahuju šta bi moglo da se desi ukoliko bi i drugi izvođači krenuli njegovim putem. Za sada je to uradila Joni Mitchell, ali pitanje je da li će ih biti još.

Roganov podkast je već ranije došao pod udar kritike zbog dezinformacija o vakcinama i do sada je 270 doktora, medicinskih radnika i naučnika potpisalo otvoreno pismo u kojem zahtevaju da Roganov podkast bude uklonjen sa platforme.

“Sa procenjenih 11 miliona slušalaca po epizodi, Joe Rogan, koji se emituje ekskluzivno na Spotifyju, predstavlja najveći svetski podkast i ima ogroman uticaj. Spotify ima odgovornost da spreči širenje dezinformacija na svojim kanalima”, navedeno je u pismu.

Neil Young se na povlačenje svog kataloga odlučio iako će tako izgubiti čak 60 odsto prihoda od striminga, ali je, kako je naveo, želeo na taj način da podrži nauku i naučnike.

Samo dve njegove najpopularnije pesme, Heart of Gold i Harvest Moon, imale su na Spotifyju na stotine miliona slušanja. Ostale njegove pesme ukupno značajno nadmašuju i te brojeve.

Prema izveštaju Forbesa, ukoliko se trend napuštanja platforme nastavi, investitori bi ne samo mogli da počnu da se povlače, već bi mogli da svoje investicije premeste u druge striming servise koji nemaju toksičan imidž kakav trenutno ima Spotify.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

PLEJER IZBOR: 16 najboljih albuma u 2021. godini

Sledeća priča

METALLICA i STRANGER THINGS: Da li metal treba čuvati od njegovih čuvara?

Najnovije iz rubrike Članci i analize