fbpx
Dino Cazares i Burton C. Bell/FOTO: Official

Da li je drami oko benda FEAR FACTORY došao kraj?

2 minuta čitanja
Početak

Drama oko grupe Fear Factory se još ne stišava, ali stvar postaje pomalo dosadna. Gitarista Dino Cazares izneo je teške optužbe na račun sada već bivšeg pevača Burtona C. Bella, a koje se odnose na njegovu (ne)sposobnost da nastupa uživo.

Burton C. Bell je, da podsetimo, prošlog meseca zvanično napustio najznačajniji cyber metal bend Fear Factory nakon serije bizarnih dešavanja vezanih za pravnu borbu oko prava na ime benda.

Pre toga, Cazares je pokrenuo crowd-funding kampanju kako bi sakupio novac koji mu je potreban za završetak novog FF albuma. Taj album je inicijalno snimljen 2017. godine i na njemu su Burtonovi vokali.

On je, pak, o kampanji rekao da je u pitanju prevara i ogradio se od nje, a potom i napustio bend.

Usledilo je par saopštenja u kojem su se dvojica nekadašnjih saboraca prepucavali, da bi sve bilo okončano time što je Burton na ponudu Cazaresa da se ipak vrati u bend odgovorio kratko: “Gotov sam sa ovim”.

Ovih dana ponovo se oglasio Dino Cazares, koji sada inače poseduje 100 odsto prava na ime benda, kako bi promovisao novi spot (možete ga pogledati ispod), a kojim se obeležava 30 godina postojanja benda.

“31. oktobra 1990, Fear Factory je rođen. Hvala svim fanovima koji su podržavali bend tokom ovih 30 godina, ne bismo mogli da postojimo bez vas, vi ste sve. FF će nastaviti da postoji i nastaviće da vodi Rat protiv mašina. Duša ove mašine je još ovde, živa i zdrava”, naveo je Cazares.

Cazares je potom odgovarao na komentare fanova, od kojih su mnogi izražavali nezadovoljstvo zbog Bellovog odlaska iz benda.

Na jedan komentar koji je glasio “Nije isto bez Burtona”, sa FF naloga je stigao odgovor u kojem se kaže da su Burtonove vokalne mogućnosti dosta pretrpele tokom poslednjih godina i da je to toliko eskaliralo da su se fanovi žalili zbog loših živih izvođenja.

“Drago mi je što nije isto jer on više nije mogao da peva uživo. Nije tajna da su se fanovi žalili zbog njegovog glasa tokom godina. Idite na YouTube i videćete komentare u fazonu “Pronađite drugi vokal””, napisano je sa naloga benda.

U nastavku Dino u komentarima lamentira nad glasom kolege.

“Voleo bih da smo više vodili računa o njegovom glasu, kao što to rade Mike Patton, koji vrišti kao lud, Corey Taylor ili Howard Jones, koji dobro rade i scream i clean vokale. Ti ljudi dokazuju da je to moguće”, napisao je Cazares.

On je u nastavku insinuirao da je Burton C. Bell glas upropastio alkoholom, pušenjem i konzumacijom droga.

“Da sam ja pevač, vodio bih računa o svom glasu i ne bih konzumirao žestoki alkohol, cigarete i narkotike. Moraš naučiti da se prolagodiš svojim godinama. Milioni pevača to rade. Milioni, međutim, ne rade i imaju probleme zbog toga”, naveo je Cazares.

Da li je cirkus oko Fear Factoryja pri kraju? Teško je reći. Izvesno je samo da već predugo traje.

Burton C. Bell objavio je da će se u budućnosti posvetiti svom gothic/alternative rock projektu Ascension of The Watchers, a Dino Cazares očigledno namerava da nastavi da objavljuje muziku pod Fear Factory etiketom.

U bendu je pored njega ostao samo bubnjar Mike Heller, pa je pitanje i ko će uskočiti na ostale pozicije.

Znamo ko sigurno neće, originalni bubnjar Raymond Herrera i basista Christian Olde Wolbers, koji su sa Cazaresom takođe na ratnoj nozi.

Fear Factory već dosta dugo drastično varira u kvalitetu albuma koje objavljuje i veliko je pitanje da li Dino Cazares ima kapacitet da ovaj nekada veliki i značajan bend podigne iz pepela i podari mu novi život.

Mi ćemo svakako uskoro objaviti pregled FF diskografije u rubrici Album po album i na taj način obeležiti tridesetogodišnjicu benda koji je mnogo toga promenio u metalu.

Do tada, pogledajte rođendanski video koji je objavljen na zvaničnim kanalima benda pre nekoliko dana.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

IZUZETAK OD PRAVILA: Na Novom Zelandu koncerti se održavaju gotovo normalno

Sledeća priča

Hoćeš na koncert? Dokaži da si vakcinisan ili donesi negativan test

Najnovije iz rubrike Članci i analize