fbpx

Every Time I Die – From Parts Unknown (2014)

minut čitanja

ETIDAko postoji muzički ekvivalent dobrih batina, onda je to definitivno novi album benda Every Time I Die.

Dok su te na New Junk Aesthetic tek povremeno šamarali uz ciničan osmeh, na Ex Lives već nisi znao gde će da udare. Na aktuelnom albumu From Parts Unknown su postali nasilniji nego ikad, a koriste i nove tehnike za mlaćenje.

Elem, pošto smo ga smestili u kontekst, jasno ti je da je album najsuroviji u dosadašnjem delu karijere. Seksi madafaka Keith Buckley vrišti kao da mu je poslednje, a ekipa svira kao ih je istovremeno zaposeo duh Norme Jean, Slayera i, jebiga, Arctic Monkeysa.

Batinanje kreće već od prve pesme The Great Secret. Ne stižeš da uhvatiš vazduh. Gomila izlomljenih rifova ti se strovali na glavu, a onda te potpuno razvale Converge punkom već u narednoj pod imenom Pelican of The Desert.

ETID band

I šta sad, šta do kraja albuma? Ništa, bratac, ćuti i trpi. To ti je ono kad završiš na zemlji i jedino što ti preostaje je da rukama zaštitiš glavu od udaraca. Taman će malo da ti lakne u Decaying With The Boys, jednoj od retkih u kojoj Keith actually peva, tu ćeš možda naslutiti onaj Arctic Monkeys i prisetiti te eksplicitnog spota koji na neki volšebni način još uvek stoji necenzurisan na YouTubeu.

Onda će te na penal sačekati nenormalštine Overstayer i If There Is Room to Move, Things Move, čisto da te pripreme za ono što sledi. A sledi pesma Moor. Klaviri, stondirano pevanje, te kasnije potmuli niski štimovi i već se pitaš šta ti je sve ovo trebalo. Ali nećeš da pritisneš stop na plejeru jer se pitaš šta će im još pasti na pamet do kraja albuma.

In The Meantime, pogledaj ovo suvo dekadentno zlato od spota:

A pašće im svašta. Počuj samo Thirst (sa fenomenalni m stihovima They Don’t Love You Like I Do, But I Don’t Know You Like Them, They Don’t Love You Like I Do, They Love You Better, I Know You Best!), El Dorado ili Idiot. Math metal nikada nije zvučao tako sludgy, Southern metal nikada nije bio toliko punk, i sve tako u krug. Uspeli su, fakat, da istumbaju sve što se istumbati moglo i naprave najžešći album u karijeri.

A evo i nastavka: 

Obrni, preslušaj, podnesi batine, obriši krv sa face, a onda se pripremi za novi udarac. 

OCENA: 0.0 out of 5.0 stars

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Niški sastav Hubris objavio EP Red Tilt

Sledeća priča

Artan Lili – Novo srce u gradu (2014)

Najnovije iz rubrike Albumi