fbpx

Devotchka – A Mad & Faithful Telling (2008)

minut čitanja

devotchkaCiganski tonovi sa svih meridijana, od balkanskih do meksičkih, odsvirani u karakterističnom punk maniru, dominiraju na petom albumu raspojasanog kvarteta iz Denvera.

Od nastanka 1997. godine bend DeVotchKa gaji karakterističan zvuk u kom se seku različite lokalne tradicije i rockerska energija i pristup. Prvi album pod nazivom SuperMelodrama objavili su 2000. godine, a nakon njega su objavljeni Triple X Tango (2002), Una Volta (2003) i How it Ends (2004). Na EP-ju pod nazivom Curse Your Little Heart su, na nagovor Wina Butlera iz Arcade Firea, na autentičan način obradili pesmu The Last Beat of my Heart Siouxsie and the Bansheesa.

Bend je privukao pažnju šire publike i soundtrackom za Oskarom nagrađeni film Little Miss Sunshine.

Novi album A Mad & Faithful Telling predstavlja dosad najintenzivnije uranjanje benda u nasleđe ciganskog folklora, nauštrb muzičkih izraza kojima je DeVotchKA ranije pribegavao, poput punka ili rocka. Mariachi, Bolero, rumunski i slovenski ciganski folklor samo su neki od delova globalnog muzičkog mozaika koje Amerikanci koriste u stvaranju frenetične slagalice.

Iako na prvo slušanje deluje kao da nisu baš svi parčići na svom mestu, prepoznatljiva nit, oličena u energiji i stavu koji povezuju Rome na Balkanu i u Meksiku, spaja sve delove u prilično kompaktnu i zabavnu celinu.

A Mad & Faithful Telling predstavlja dobar pokazatelj u kojim se sve pravcima može razviti ono što danas nazivamo world music. Iako je neretko klasifikovan kao folk rock pa čak i kao gipsy punk, bend iz Denvera na novom albumu najočigledniju inspiraciju, osim iz pomenutog folklora, crpi iz burleske. Ovaj žanr nije nepoznanica DeVotchKi – na početku karijere pratili su na turnejama nekrunisanu kraljicu fetiša Ditu von Teese, zvučno pokrivajući upravo burleskne predstave.

Muzika natopljena dirljivim violinama, španskim stilom sviranja gitare, sirtaki ugođajem i ciganskom čežnjom preporučuje A Mad & Faithful Telling kao album koji slobodno možete pustiti u najrazličitijim prilikama. Jednako je pogodan za igru udvoje, ali i za samačku dokolicu.

Bend povremeno zalazi na postrock teritoriju, i to na deo terena kojim suvereno vladaju legendarni Mogwai. Obezbeđujući na taj način određenu dozu melanholije, DeVotchKA pravi balans u odnosu na onaj razigrani, optimistični sloj, koji, doduše, zvuči prilično zdravo, ali bi ipak bio suviše isforsiran da nije ispresecan mračnijim delovima.

DeVotchKA, dakle, i na novom albumu uspeva da osveži izraz u odnosu na prethodna izdanja. Napredak, doduše, nije drastičan, jer bi to verovatno podrazumevalo odricanje od dobrog dela identiteta građenog godinama. Umesto toga, bend se mudro odlučio za postepeno uvođenje novina u zvuk i način rada. U tom smislu, A Mad & Faithful Telling predstavlja sasvim solidan i siguran korak napred. N. M.

*Recenzija je ranije objavljena na sajtu Popboks

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Alphabeat – This is Alphabeat (2007)

Sledeća priča

The orange strips – Follow (2008)

Najnovije iz rubrike Albumi