fbpx

Alphabeat – This is Alphabeat (2007)

3 minuta čitanja

alphabeatZahvaljujući singlovima šestorke iz Silkeborga, melodični pop sa retro aromom ponovo je osvojio vrhove top lista.

Osim nizom od prva tri singla (Fascination, 10.000 Nights of Thunder i Boyfriend) objavljena od leta prošle do februara ove godine, danski sastav Alphabeat uspeo je da privuče veliku pažnju i odbijanjem ponude grupe Spice Girls da idu na zajedničku turneju.

Nakon više od pola godine pečenja fanova na tihoj vatri, stigao je i dugosvirajući debi. Alphabeat su se na njemu pobrinuli za reinkarniranje popa kakvog smo imali prilike da čujemo kod Cher, B 52’s, Deacon Bluea, pa čak i kod poznatijih savremenika Maroon 5.

Muzički izraz koji je već bio relativno zaboravljen, a u zenitu je bio omiljena podloga aktivnostima domaćica, ovaj put se, u nešto drugačijoj, danskoj verziji, nameće kao logičan izbor svima koji bi želeli da čuju jednostavan i efektan pop zvuk – pitak, ali ne i plitak; nametljiv, ali ne i pretenciozan; opušten, ali ne i previše banalan.

Muško-ženski vokalni dvoboji umeju dobrano da podsete na Abbu, uz odsustvo specifične severnjačke melanholije koja je Šveđanima bila tako svojstvena, dok razigrani ritmovi, klavir, duvači i ostala zvučna menažerija neodoljivo pozivaju da zaigrate charlston (u slučaju da to ne znate, bar imate dobro opravdanje što pokušavate).

Prvenac Alphabeata predstavlja prototip popa u univerzalnom smislu. Ovakav zvuk bio je jednako prihvaćen 60-ih, tokom suverene vladavine The Beach Boysa, kao i 80-ih, kada su tim prostorom gospodarili gorepomenuti izvođači. Podaci sa top-lista širom sveta govore da publici nije teško da ovakav zvuk prihvati ni ove, 2008. godine.

Ono što je na ovom albumu zaista novo jeste produkcija, umivena i zaslađena taman koliko treba. Savršeno komplementarna s prezentovanim muzičkim i tekstualnim idejama, ona oproban koncept podiže na potpuno nov nivo, uobličavajući neodoljivo slušljivu kolekciju pesama.

Osim što su napravili album sa deset pesama i isto toliko hitova, Alphabeat su u dosadašnjoj karijeri pokazali i da prilično dobro razumeju način na koji funkcionišu tržišni zakoni i zahtevi publike. Dobro odmeren tajming i osećaj za marketing (čitaj: Spice Girls) obezbedili su im sigurnu poziciju, bar za izvesno vreme. N. M.

*Recenzija je ranije objavljena na sajtu Popboks

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Meshuggah – ObZen (2008)

Sledeća priča

Devotchka – A Mad & Faithful Telling (2008)

Najnovije iz rubrike Albumi

Deftones – Ohms (2020)

Neočekivani prelazi. Genijalni masivni gitarski rifovi. Fantastično psihodelični sintovi. Deftones je spakovao najbolji album do sada.