fbpx
Darkwood Dub

Artan Lili, TBF i Darkwood Dub na Mikseru: Opipavanje alternativnog pulsa

4 minuta čitanja

Artan Lili (2)Nakon talasa distorzije u petak uveče, četvrti dan Mikser Festivala pokazao je alternativnu stranu Miksališta. Sa vrlo interesantnom postavkom, reklo bi se. Ukoliko bi neko tražio najbolje predstavnike alternativnog roka i njegovih derivata na Balkanu, tri benda koja su preksinoć nastupila, svakako bi se našla u finalnom izboru.

Autor: Miloš Cvetković Floyd

Na, kako to dolikuje svakom poštenom festivalu, prašnjavom parčetu zemlje oko petnaest do deset na binu se popela beogradska noise pop atrakcija Artan Lili. Popularni Artani su već od prve pesme pokazali da sav taj zarazni pop-rok zapravo ima kičmu koju nije lako ni iskriviti ni slomiti. I dok se malo (ali sa ukusom) drska Novi zvuk u gradu doslovce orila sa bine, publika je isijavala pozitivnu energiju. Iako je od Džonija prošlo mnogo, i budali je jasno da je ovaj bend ili u nekakvom dilu s Nečastivim ili jednostavno toliko dobar s publikom da ni bendu ni publici entuzijazam ne jenjava.

No, sva ta energija ne može da prođe bez određene doze škakljivosti, a kako drugačije biti škakljiv nego pevati Na vodi u sred Savamale. Izuzetno hrabro za jedan bend koji još uvek nema fizičko izdanje (ta nepravda će uskoro biti ispravljena, kako saznajemo, a najviše razloga za radost imaće vlasnici gramofona), nakon ove nove (tačnije, neobjavljene) pesme, usledila je još jedna iz “iste vreće” – A šta bi bilo da sam ja odustala od svoga sna imala je prijem kod publike koji je naterao potpisnika ovih redova da se zapita zbog čega već jednom ne izdaju nju kao singl?

Artan Lili
Artan Lili

A kad smo kod singlova, odmah za ovom zaraznom pesmom dugog naziva, usledio je Sajko. Da je pesma postala pravi prolećni gradski hit svedoči publika koja je za tih tri i po minuta, pa… postala “sajko”. Toliko skakanja i punchy energije u publici odavno nismo videli na domaćim pop koncertima. I dok se publika takmičila sa bendom ko će glasnije pevati pesme, postajalo je jasno da ovaj bend bez problema može da “istrese” čitav svoj repertoar uživo i da će legija fanova to brzinom svetlosti upiti. Standarno dobar i uigran bend nije upao u “tezgarošku kolotečinu” što se i videlo i čulo.

Publika (2)

Od Romaninih i Bojanovih vokala do Draganove gitare i Markovog bubnja, ništa ne zvuči umorno i bezvoljno, kao što je to često slučaj sa bendovima koji od samog starta zalude sve oko sebe. Iako je ceo koncert bio ujednačeno intezivan, stiče se utisak da će Džoni uvek imati posebno mesto u srcu publike pa je i preksinoć bilo moguće videti iskre u očima onih u prvim redovima dok protagonistkinja pesme saopštava izvenom Džoniju činjenično stanje stvari.

Artan Lili
Artan Lili

Za sam kraj ostavljena je još jedna neobjavljena, odsvirana odmah nakon hitčine Ako stanemo tu. U pitanju je Moja pesma, koja jako šarmantno uspeva da društveni problem i angst pretvara u lično, što su Slačala i ekipa u međuvremenu doktorirali. Sasvim nenametljivo i iskreno, koncert je završen sa Najbolje što znam, tokom koje su nas Artani podsetili da, iako se tako čini, nije sve otišlo u Honduras i da ipak ima nekih stvari koje nam niko ne može oduzeti.

Artan Lili
Artan Lili

Posle jednočasovnog koncerta domaće nade iz BIGZ-a, scenu su zauzeli The Beat Feet, reperi iz Splita. Vratimo se na početak ovog izveštaja i onaj deo o “interesatnoj postavci”. Splitski rep-rok sekstet prikazao je potencijalno najbolju mešavinu repa i gitara (bez prelaska u hardcore vode) koju možete naći na Balkanu. Ovacije publike na sâmo pojavljivanje benda na bini bile su neverovatne. Da se razumemo, TBF ovacije svakako zaslužuju, ali moramo da priznamo da čuti toliko uzvika odobravanja na relativno malom mestu ovoliko glasno nije baš uobičajena stvar. Posle pomenutih ovacija, usledile su tri pesme novijeg datuma, nakon kojih su se šestorica Splićana malo podsetili albuma “Pistaccio Metallic” iz 2011. godine.

TBF
TBF

Sa bine je dopirala energija koja nekako izmiče domaćim rep sastavima. Pozivanje na heroizam bez nasilja i bez oružja glavna je razlika između TBF i svega ostalog što možete čuti, osim možda Elementala. Naravno, tu su se našli najveći hitovi: Genije koji se simpatično dotiče kultne numere Flojd Dada Topića, Nostalgična, surova Heroyix, Odjeb je lansiran, Smak Svita i drugi. Ritmično šaren, ali ipak nešto laganiji koncert završen je pesmama Fantasticna i Alles Gut. Simpatični Splićani predvođeni uber šarmantnim frontmenom Mladenom Badovincem, ostavili dolili su ulje na vatru koju su vešto zapalali Lilijevci i negde nakon ponoći oslobodili binu za jedan od najkultnijih bendova koje je Beograd iznedrio.

TBF
TBF

Sat vremena posle ponoći, bina je ugostila najvećeg hedlajnera – Darkwood Dub. Bend je penjanjem na binu izazvao ekstatičnu reakciju publike, koja je svoje ushićenje udvostručila kada se na binu popeo Dejan Vučetić Vuča, frontmen benda. U duhu ostatka večeri, publika je svaki pesmu dočekivala sa više ushićenja nego prethodnu. Tako su legende beogradske alternative sa publikom odlazili na mesta do kojih samo “Darkvudi” znaju put. Ovo je bio onaj stari dobri Darkwood Dub – gitara, bas, bubanj i glas. Bend je prošetao kroz hitove poput Nešto sasvim izvesno, Dišem, Treći Vavilon, Kolotečina, neizbežnog Dorćolca, Elektropionira, Zapremine Tela, dok su Filadlefija, Baobab i U nedogled ostavljene za sam kraj.

Darkwood Dub
Darkwood Dub

Pomalo ironično, ali četvrti dan Mikser Festivala počeo je s Novim zvukom u gradu, da bi se završio starim dobrim zvukom Beograda. Da li će ovaj noviji prevagnuti i zauzeti tron kako nalaže smena generacija ili ne, ostaje nam da vidimo na festivalima, promocijama, samostalnim koncertima i svim mogućim koncertnim dešavanjima u glavnom gradu, kome i pored svega nabrojanog nedostaje jedan jači festival koji bi spojio domaće i regionalne izvođače sa inostranim.

Darkwood Dub
Darkwood Dub

Sve u svemu, beogradska alternativa je dobrano odbranila čast Beograda pred gostima iz Splita, a publika dokazala da nisu svi bili na koncertu One Republica ili Ivane Jordan.

1 Comment

  1. “Toliko skakanja i punchy energije u publici odavno nismo videli na domaćim pop koncertima. I dok se publika takmičila sa bendom ko će glasnije pevati pesme…artan lili” jel smo mi bili na istom koncertu??publici su falile stolice…inace bili su odlicni

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Viva Vox u Areni: Bezgranična moć glasa

Sledeća priča

Robbie Williams na Ušću: Strast, muzika i tabloidne laži

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta