fbpx
svdestada candela

Svdestada – Candela (2024)

minut čitanja

Žestoki blekerski crust iz Španije majstorski cepa organskim zvukom, balansirajući žestinu i nežnost. 

Sastav Svdestada je čedo madridske underground scene ekstremnog zvuka. Kvartet u sastavu Jorge Urosa (bas), Fernando Lamattina (gitara), Mario C. Vaises (vokal) i Eder de la Camara (bubnjevi) se okupio 2017. godine i mogu da se pohvale sa tri studijska izdanja. Najnovije ostvarenje Candela izbacili su u januaru 2024. godine u sopstvenoj režiji.

Candela je demon rođen iz ljubavi crust punka i black metala. U nešto više od 30 minuta, Španci vrsno mućkaju moćan koktel koji se sprema sa vatrom i stvara ukus sirove agresije i gorčine. Ne gube vreme na pripreme i zagrevanje. Već od starta, od prvih taktova numere Nudo, puštaju ogromnu količinu vatre na nas, kombinujući žestoko gitarske rifove i ritam sekciju sa vokalnim kricima.

Briljantnost benda leži u njihovoj sposobnosti da umire vatru momentima neočekivane nežnosti. Na primer, u numeri Amargor, klasični blekerski start neumoljivim blastbitovima i urlicima lomi tužna melodija koja probija distorziju stvarajući jezovitu atmosferu. Sledeća Efimero vozi u sličnom stilu i dostiže vrhunac negde na sredini vokalnim krikom nakon koga cepaju bas deonice.

Zvučno, Candela je majstorski rad u produkciji. Album se može pohvaliti debelim, organskim zvukom koji balansira neobuzdanu žestinu i nemirnu nežnost. Svaki element, od gromoglasnih bubnjeva do vrtoglavog gitarskog sviranja, doprinosi jezivoj atmosferi albuma, privlačeći slušaoca u srce zvučnog pakla. Odličan je i za iskusne veterane underground scene i za radoznale novajlije.

Izdvajamo: Amargor, Candela

OCENA: ★★★★☆

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Kvelertak – Endling (2023)

Sledeća priča

Rejoice – All of Heaven’s Luck (2024)

Najnovije iz rubrike Albumi