fbpx

Napalm Death/Hatebreed u DOB-u: Mir, ljubav i destrukcija

3 minuta čitanja

nd 02Ako Dom omladine sinoć nije popustio pod bukom i divljanjem publike – neće nikad.

Kombo sačinjen od bendova Napalm Death i Hatebreed, uz domaću podršku Nadimač, sinoć je doslovno razbucao domaću publiku u odlično popunjenoj sali Amerikana u Domu omladine.

Prvi su oko 20 časova stejdž zauzeli momci iz benda Nadimač. Uprkos utisku da pomalo odskaču od ostatka programa, snašli su se odlično i priuštili nam fino zagrevanje. Njihov nastup je trajao nešto više od pola sata. Srčano, glasno, profesionalno, thrash/speed metal kojeg se ni mnogo veći bendovi ne bi postideli, a sve u duhu one njihove „Samo kec“.

Usledila je pauza, tokom koje sam, iskren da budem, bio kao na iglama. Napalm Death je, naime, jedan od prvih metal bendova koje sam kao klinac počeo da slušam i prema njima gajim poseban pijetet. U Srbiji im je ovo četvrti nastup, ali sam prva dva nažalost propustio. Reč je o bendu koji je praktično utemeljio pravac koji će postati poznat pod imenom grindcore. Ludačka mešavina death metala, hardcorea, punka, marginalno i crusta, prerasla je vremenom u jedan od najstabilnijih i najplodnijih ogranaka metal muzike.nd 03

Dodamo li tome činjenicu da su Napalm Death oduvek bili jako angažovani u pogledu tematike kojom se bave, nije potrebna velika pamet da se zaključi da je reč o vrlo autentičnom bendu sa jakim integritetom. Sastav koji se bori za toleranciju, poštovanje prava manjina i marginalnih grupa, koji bez zazora i oštro kritikuje politiku i organizovanu religiju, oduvek je u mom muzičkom katalogu imao posebno mesto.

I sada ih evo tu, na bini, upravo započinju nastup numerom Multinational Corporation 2. Odmah nakon toga usledila je Silence is Deafening. Napalm Death zvuče savršeno. Okej, reći će neko, imali su kad i da nauče, ali kakofonični zvuk poput njihovog uopšte nije lako ukrotiti, koliko god ozvučenje bilo dobro. No, sinoć je taj segment funkcionisao izvanredno.

Mark Barney Greenway, što je stariji, na stejdžu izgleda sve bolje. Definitivno je jedan od najboljih frontmena u metalu generalno. Kada komunicira sa publikom, vidi se da to radi iskreno. Kada odreaguje slanjem poljupca provokatoru iz publike (koji mu pokazuje srednji prst) ili komentariše osetljiva pitanja poput prava gej populacije ili organizovane religije, vrlo je očigledno da iza toga ne stoji poza već čvrsto uverenje. A to su uverenje, uostalom, dokazali tokom svoje višedecenijske karijere upornom promocijom normalnih vrednosti, poput tolerancije, ljubavi, ekološke osvešćenosti.nd 04

Možda bi neupućenima delovalo neverovatno da na ekstremnom koncertu između pesama frontmen govori „Peace And Love“ poruke, ali je na Napalm nastupu to sasvim normalna stvar.

Sa crkvom se obračunavaju u numeri Suffer The Children, a nižu se tu i When All Is Said And Done, On the Brink of Extintion, legendarna Scum, nešto novija Breed To Breathe, te obrada Dead Kennedysa Nazi Punks Fuck Off, na koju publika vrlo burno reaguje.

Sve u svemu, sjajna muzika, sjajne poruke, sjajna komunikacija i nešto što, ako ste iole naklonjeni žestokom zvuku, treba videti i čuti uživo. Jer, premalo je danas bendova čija lirika ima konkretnu poentu i koji zaista imaju muda da stanu iza stavova koji su u mnogim društvima vrlo kontroverzni i verovatno odviše liberalni.hb01

Nakon Napalm Deatha, nešto sasvim drugačije. Da me ubijete ako znam kada su Hatebreed izašli na scenu, nije toliko ni bitno, uglavnom, započeli su muzikom iz Rokija kao introom. Odmah su ušli sa numerom Defeatist, izazvavši momentalno totalni haos u sali. I mogu reći da taj haos nije prestao do završetka njihovog seta.

Bilo da sviraju Everyone Bleeds Now ili Live For This, Hatebreed imaju groove. James Jasta nenormalno loži publiku, ume da podigne ljude u sekundi, circle pitovi i šutke se smenjuju bez pauze, a rifovi i brejkovi lome sve pred sobom.hb02

Hatebreed su tokom poslednjih godina postali jako veliki bend. Ta metalizirana varijanta NYHC-a pronašla je put do publike i može se reći da je Hatebreed publika zasigurno jedna od najfanatičnijih trenutno.

To smo imali prilike da vidimo i u Domu omladine, gde je divljanje do kraja nastupa Hatebreeda doseglo usijanje. Kraj koncerta rezervisan je za ultradinamičnu Destroy Everything. I to je zaista bilo to, totalna destrukcija na svim nivoima, nešto što odavno nije viđeno u DOB-u.

Hatebreed se povlače sa scene, bisa nema, što donekle odaje utisak da su možda malo i otezgarili koncert, ali ne mari, čak i ako je bilo tako, uspeli su iz prisutnih da izvuku maksimum i ostave svoj drugi nastup u Srbiji u lepom sećanju svih onih koji su bili u Domu omladine.hb03

Na kraju dana, može se reći da je ovo bio jedan vanserijski dobar događaj. A godina je tek na početku. Očekuju nas Amorphis, Iron Maiden, Queens of the Stone Age, Sepultura, moguće i Black Tusk, festival domaćeg metala…i sve to ZA SADA, jer će novih najava sigurno biti još. Pa ko preživi…

FOTO: Nemanja Đorđević/BalkanRock

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

2 Comments

  1. Super izvestaj sa super koncerta 😀

    Pogresio si samo sto se tice broja koncerata koje su ND imali u Srbiji,
    Bili su prvo u beogradu 1996, zatim u Novom sadu 2005, U beogradu 2007 ili nesto kasnije
    i na kraju sad 2014

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Iced Earth Live: Dobra doza tradicije

Sledeća priča

Amorphis u DOB-u: Nordijska toplina

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta