fbpx
Snimak dronom na park u Ušću tokom Rammstein koncerta/FOTO: MP (YouTube screenshot)

RAMMSTEIN je osvojio BEOGRAD

3 minuta čitanja
Početak

Beogradska noć, 24. maja 2024. godine, bila je ispunjena naelektrisanim uzbuđenjem i energijom dok je više desetina hiljada fanova uživalo u muzičko-dramskom spektaklu koji je izveo kultni nemački sastav Rammstein. Ovo je bila vrela noć za pamćenje o kojoj će se pričati još dugo vremena.

Rammstein manija je zavladala Beogradom i pre koncerta 24. maja 2024. godine. Društvene mreže su bile prepune sponzorisanih najava o žurkama pre i posle svirke. Komentari su se kretali od predloga da se koncert zabrani zbog pro-zapadne satanističke propagande do ushićenja mladih koji su, obično obučeni u crno, nestrpljivo čekali omiljeni bend uz razgovor o najboljem albumu.

Bukvalno su i ptice promenile stanište na Ušću od bombardovanja informacijom da Rammstein dolazi sa 77 šlepera opreme i da će potrošiti više od tone goriva za pirotehniku. Ugostitelji su zadovoljno trljali ruke jer nije bilo praznog ležaja u Beogradu. Malo je i politika htela da se ovajdi pa je koncert privremeno bio deo manifestacije privremenih beogradskih vlasti Dani porodice.

Zapravo, nije preterano reći da je Rammstein groznica osvojila ovogodišnje majsko proleće u Beogradu, dok je bend palio i žario svojim trećim nastupom u glavnom gradu.

Glavna scena na koncertu je izgledala impozantno/FOTO: Plejer

Jutro na dan koncerta i nije obećavalo. Kiša je zapljusnula gras, ali je prestala negde oko podneva. Kako se veče spuštalo, atmosfera u Ušće parku postajala je sve uzbudljivija. Grad je bio prepun stranaca – domaći Rusi, ali i ljudi iz regiona, posebno iz Hrvatske, Severne Makedonije i Bugarske. Konačno se moglo reći da su i Bugari došli u Beograd, a ne da mi stalno idemo u Sofiju na svirku.

Blato od kiše nije uspelo da pokvari užitak koji je počeo u 20 časova kada su sa sporedne bine dopirale note francuskih pijanistkinja. Duo Abélard je za sat vremena uspeo da opusti publiku pred buru koja je krenula oko 21 čas. Tada su se svi okrenuli ka impozantnoj bini uz kompoziciju Music for the Royal Fireworks nemačkog autora Georg Friedrich Händela.

Prava eksplozija usledila je kada su se članovi benda spustili do podijuma bine u improviziranoj lift platformi. Izgledalo je kao da vođe komiteta neke totalitarne države idu do svojih podanika. Onda je krenula žurka uz prve rifove do sada neobjavljene numere Ramm 4. Iako bi tvrdokorni fanovi možda više voleli da čuju stvar Rammstein sa debi albuma Herzeleid iz 1995. godine, Ramm 4 je fino prijao.  

Članovi benda dok se spuštaju na podijum bine u improvizovanom liftu/FOTO: Plejer

Rammstein je svirao nešto jače od dva sata provlačeći kroz setlistu celokupnu diskografiju uz vatromet i blještave pirotehničke efekte. Till Lindemann, harizmatični i kontroverzni frontmen grupe, dominirao je scenom od početka. Sa svojim moćnim vokalom i teatralnim nastupom, vodio je publiku kroz Links 2-3-4, Keine Lust, Sehnsucht, Asche zu Asche, Mein Herz brennt i Puppe.

Rammstein ne bi bio to što jeste da kontroverzno ne začini scenski nastup na sve moguće načine. Na primer, klavijaturista benda Christian Lorenz se našao u ogromnom loncu prilikom izvedbe numere Mein Teil, kada ga Lindemann pali kostimiran ogromnom kuvarskom kapom i kuhinjskim noževima koje oštri na sceni. Pored ovog performansa koji bi mogao biti protumačen na različite načine, bilo je naravno i seksualnog, tokom numere Pussy. Kako bez toga?

Nakon što je bend završio pesmu Sonne, kreće prvi bis koji se nastavlja na sporednoj bini. Tu smo uspeli da uhvatimo članove benda (pogledajte video ispod). Momenat za pamćenje je kada basista Oliver Riedel zvekne po zadnjici klavijaturistu Lorenza, koji izgleda da izvlači deblji kraj. Ide instrumentalna izvedba numere Engel i onda članovi benda na gumenim čamcima uz pomoć mase plove nazad do velike scene.

Bend je demonstrirao svoj virtuozitet kroz čitav koncert, sa savršenom sinhronizacijom zvuka i svetla. Bubnjevi su odjekivali moćno, gitare su bile oštre i precizne, dok su laserski zraci sevali kroz noć. Vizuelni efekti, ogromni ekrani i dinamična rasveta doprineli su stvaranju jedinstvenog audio-vizuelnog doživljaja koji je oduševio publiku, posebno kada Lindemann na srpskom vikne ’Ajdee!’

Međutim, nije bilo sve tako savršeno u organizacionom smislu. Na primer, redovi za piće su bili ogromni i čekalo se i po sat vremena. Nije bilo moguće platiti karticom, a cene pića nisu bile vidljive, barem u fanpitu (Feuerzone). Osoblje je strancima naplaćivalo veće cene. Na primer, regularna cena piva je bila 620 dinara, a svedočilo se momentu kada je strancu traženo 10 evra za jedno pivo.

Ipak, Rammstein je svojim nastupom još jednom dokazao zašto su jedan od najvažnijih bendova u svetu teškog zvuka. Beogradska publika pružila je bendu neverovatnu podršku, što je rezultiralo energičnom i nezaboravnom noći. Na kraju koncerta, bend se srdačno zahvalio publici, a Lindemann je rekao: ’Hvala, hvala, thank you very much, спасибо большое, danke schön’.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

DECAPITATED i INCANTATION u ZAPPA BAZI: Metal se vratio u grad

Sledeća priča

NEKROSKOP POST FEST: Kataklizma prolećne noći

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta