fbpx

Iggy Pop – Every Loser (2023)

minut čitanja

Divlji i pitomi Iggy Pop su se našli na sredini i, sa mahom grunge kompanjonima, komponovali muziku kojom će svi biti zadovoljni i srećni.

Rok ikona i nezaustavljivi matorac od 75 godina Iggy Pop baš dugo nije bio na radaru.

Egzistencijalno promišljanje života na Post Pop Depression iz 2016. i avangardno ambijentalno džeziranje na Free iz 2019. godine nisu baš žestina i buntovnost koji se očekuju od Igija. Albumi jesu dobri, ali očekivanja su ipak drugačija.

U međuvremenu se vrteo Lust for Life iz 1977. godine baš do daske. Nostalgija ili šta već.  

Onda je iz vedra neba krajem oktobra prošle godine stigao singl Frenzy na kome su Igiju društvo pravili Duff McKagan (Guns N’ Roses) i Chad Smith (Red Hot Chili Peppers).    

Iggy je još jednom dokazao da nije sagoreo i da može ponovo da prži sirovo i prljavo. Na trenutak se vratio korenima i ispunio sve one odlike ranih muzičkih radova – oštrina, naprasitost i  otpadništvo.

Ujedno je i ućutkao sve one koji se žale, kao što smo između ostalih i mi, da ne može ludo i brzo.

Nestrpljivo se očekivao novi album, ali je već sledeći singl Strung Out Johnny odao da će album ipak biti stilski raznovrsan.

Iggy se oslonio na svoju pitomu stranu iz Berlinske faze karijere i komponovao laganu pesmu prožetu pop nijansama i zaraznom melodijom uz koju se baš lepo igra. Fina stvar.

Josh Klinghoffer je kompanjon Igiju na drugom singlu. To je onaj drugi gitarista iz Red Hot Chili Peppers (nije John Frusciante) kojeg uvek nešto kritikuju, ali je bio sasvim solidan na The Getaway iz 2016. godine.

Elem, konačno je 19. album rok legende je izašao tik nakon Nove godine. Every Loser je zapravo retrospektiva bogate i duge muzičke karijere od skoro pet decenija.

Iggy je podelio album na divlju i pitomu stranu. Zamislite na trenutak gramofonsku ploču ili kasetu.

Na neukrotivoj strani su hitre Frenzy, Modern Day Ripoff i Neo Punk. Na bezbrižnoj strani su pevljive Strung Out Johnny, New Atlantis i Morning Show. Negde između su All the Way Down i The Regency.

Iggy je okupio i sjajne muzičare na Every Loser.

Pored pomenutih, tu su još Stone Gossard (Pearl Jam), Travis Barker (Blink 182), Eric Avery (Jane’s Addiction) i pokojni Taylor Hawkins (Foo Fighters).

Iako se od ovakve ekipe očekivao možda neki moderni grunge, izgleda je pop producent Andrew Watt bio važna karika na poslednjem albumu rok legende.

Preporučujemo divlju stranu (smeh).

OCENA: ★★★☆☆

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Eyesburn – Troops of Light (2022)

Sledeća priča

Obituary – Dying of Everything (2023)

Najnovije iz rubrike Albumi