fbpx

Bizarne smrti rock zvezda (Vol 1)

5 minuta čitanja

smrtIako su muzičari generalno skloni hedonističkom i rizičnom načinu života, kao i raznim porocima koji ih često dovedu do preranog odlaska kod Svetog Petra na njegovu famoznu preskupu kajganu, ipak su rock zvezde nekako specijalno uvek bile (pomalo nepravedno, ali često i sa razlogom) prokazane za najproblematičniju struju u tom smislu.

Možda to predstavlja relativizaciju i nepravdu prema veličinama poput Rođe Raičevića i Ksenije Pajčin, ali budimo realni-rock zvezde umiru sa stilom! Uostalom, kako drugačije okarakterisati spektakularno glupu smrt Jimija Hendrixa koji je umro ugušivši se sopstvenom povraćkom?

Jimi Hendrix

Počećemo upravo od pomenutog Jimija Hendrixa. Poznati gitarista je, naime, 18. septembra 1970. godine završio u sobi hotela Samarkand u Londonu, sa devojkom Monikom Daneman. Posle obilne konzumacije vina i tableta za spavanje, Jimi je zaspao, a nedugo zatim počeo i da povraća u snu, što je rezultiralo gušenjem.

VARIOUS - 1967
Jimi Hendrix

A bilo je dovoljno da ga neko samo okrene na bok i promeni tok muzičke istorije. No, devojka Monika je ipak bila isuviše stondirana da bi mogla da pomeri i svoje, a kamoli tuđe telo, tako da je Jimi umro u svojoj 27 godini.

Kurt Cobain (Nirvana)

Posle Jimija, koji je pokazao koliko glupo neko može da umre, na red dolazi otac grungea. Kurt Cobain je imao mnogo životnih nedoumica i ličnih demona, od kojih su najveći bile stomačne tegobe i heroin. Taj besni i obesni mladić je u svom oproštajnom pismu naglasio da voli svoju ženu Courtney Love, svoje fanove, porodicu i sve ljude generalno. S tim što nismo sigurni da je bio iskren u vezi sa Courtney.

kurt-cobain
Kurt Cobain

Bilo kako bilo, Kurt je tog 5. aprila 1994. godine uzeo sačmaru, seo na pod, stavio cev u usta i-povukao obarač. Time je obezglavio grunge, poslednji zaista značajan i društveno relevantan muzički pokret. Iza njegao je ostalo bogato i, sada se može reći, vizionarsko muzičko nasleđe, raspojasana udovica Courtney i ćerka Francis Bean Cobain, koja danas ima 23 godine i uveliko se bavi muzikom.

 GG Allin

Na neformalnom trećem mestu naše liste dolazimo do jednog posve opskurnog i samim tim vrlo interesantnog lika. GG Allin. Panker, koji je preminuo 1993. godine. Ostaće upamćen po koncertima i performansima tokom kojih se samopovređivao, jeo sopstveni izmet, tukao se sa publikom i propovedao rasizam, mizoginiju i pedofiliju, kao i po vrlo oprečnim reakcijama publike, koje su se kretale od fanatičnog sledbeništva do fanatične mržnje.

Kritičnog 28. juna, koncert GG Alina, nije odudarao od njegovih uobičajenih nastupa-bilo je tu dosta krvi, kake i golotinje, a kada je u klubu nestalo struje, GG Alin se probio kroz masu, usput odalamivši nekoliko posetilaca i dao se, go k’o pištolj, u trk ulicama Njujorka. Ko zna kako je stigao do svog stana na Menhetnu, gde je uzeo svoju oproštajnu dozu mešavine kokaina i heroina, ali je nepobitno da je baš tamo uspeo da ukoka sebe jednom za svagda.

GG Allin
GG Allin

No, aura bizarnosti nije tada nestala. Naprotiv. Sahrana GG Allina, koja je usledila nekoliko dana kasnije pretvorila se u ludu žurku. Njegovi obožavaoci i prijatelji nisu dozvolili da njegovo telo bude oprano i sređeno, već su ga ostavili netaknutog i oplemenjenog fekalijama, obukli ga samo u kožnu jaknu i navukli mu bele gaće. Pod mišku su mu stavili bocu Jeam Bima i party je mogao da počne.

Sve se završilo tako što su prisutni mrtvom Allinu u usta trpali drogu i alkohol, puštali mu muziku i divljali unaokolo, a video snimak događaja je kasnije objavljen u dokumentarcu pod imenom Hated. Čak ni danas, na njegovom grobu nećete naći uobičajene stvari poput cveća, florova i venaca, već gomilu alkohola, cigareta i izmeta koje ostavljaju fanovi, pokazujući da pravo poštovanje nema granica.

 Wendy O. Williams (Plasmatics)

Posebno mesto na našoj listi najbizarnijih rock smrti definitivno zauzima pevačica američkog punk rock benda Plasmatics Wendy O. Williams. Dotična gospoja, inače poznata po žestokim nastupima sa svojim bendom, tokom kojih je umela da simulira seks na bini (zbog čega je bila i hapšena), pokušala je 1993. godine da se ubije tako što je sebi čekićem zakucala nož u grudi! Tokom „grubih radova“, Wendy se uplašila da će da umre (!!?) i smesta pozvala svog muža Roda Swensona (koji joj je inače bio i kolega u bendu) da joj pomogne, što je ovaj i učinio, tako da Wendy nije tada otišla Bogu na istinu.

Wendy O. Williams
Wendy O. Williams

No, ako ste mislili da je na tome stalo, varate se – Wendy je ponovo pokušala samoubistvo tri godine kasnije, kada je uzela poveću dozu efedrina i opet preživela, a u naumu da sebi oduzme život najzad je uspela 1998. godine, jednim efektnim pucnjem u glavu. Ne znamo da li je podlegla pritiscima tipa „Ili se ubij, ili prestani da se glupiraš“, ali su upornost i Cobainovski metod rada svakako dali željene rezultate. Nažalost.

 Dimebag Darrell (Pantera, Damageplan)

Iako mnogi muzičari deklarativno tvrde da bi voleli da umru na bini, svirajući, retko kome se to zaista i desi. Zapravo, desilo se samo gitaristi sastava Damageplan (i legendarne Pantere) Dimebagu Darrellu tokom nastupa u klubu Alrosa Villa u Ohaju, kada ga je ustrelio poremećeni fan Nathan Gale. Dotični Gale je tokom svirke izašao na binu, ustremio se prema Darrellu, kada je između njih dvojice stao šef obezbeđenja benda Jeff “Mayhem” Thompson.

Gale je najpre upucao njega, a potom u šokiranog Darrella ispalio pet metaka, od čega jedan u glavu. Smrt je bila trenutna, a psihopata je nastavio da puca po klubu, ubivši još troje i ranivši sedmoro ljudi. Bivši marinac Gale je tokom svog krvavog pira sve vreme urlao da je Darrell kriv za raspad Pantere i da su Panterine pesme zapravo njegovo delo, koje su mu oni ukrali. U klub ubrzo stiže sedmoro policajaca, a jedan od njih uspeva da uhvati Galea na nišan i „skine“ ga jednim hicem u glavu.

Dimebag Darrell
Dimebag Darrell

Vest o Darrellovoj smrti šokirala je ne samo metal komunu, već i čitavu svetsku javnost jer je to bio prvi put da muzičar bude ubijen bukvalno na sceni, tokom koncerta. Milionima fanova utehu nije pružilo ni saopštenje u kojem je obelodanjeno da je ubica bolovao od paranoidne šizofrenije.

Dead (Mayhem)

Bivši pevač norveškog black metal benda Mayhem Per Yngve Ohlin (umetničko ime Dead) je bio jedan depresivan i introvertan mladić. Čak su i njegove kolege iz benda mislili da je lud, a takvo mišljenje i nije neosnovano ukoliko imamo u vidu da je Dead imao običaj da zakopa svoju garderobu u zemlju kako bi istrulila i poprimila „šmek“ smrti ili da se tokom koncerta inhalira „aromom“ mrtvog gavrana kojeg je držao u plastičnoj kesi. Na omotu za album Mayhema Live in Leipzig, Dead je napisao:

„Ja nisam ljudsko biće! Sve je ovo samo san iz kojeg ću se probuditi! Suviše sam hladan i moja krv je sve vreme gotovo smrnuta!“

Neko zajedljiv rekao bi da se Dead, iako Norvežanin, ipak nikad nije navikao na vremenske prilike u svojoj domovini, a što se tiče buđenja, ovaj mladić se uskoro pobrinuo i za taj aspekt svoje, možemo slobodno reći, oproštajne poruke. Samoubistvo je izvršio u aprilu 1991. godine, tako što je najpre prerezao vene, a potom „zahvat“ osigurao pucnjem iz puške u glavu.

Dead
Dead

Ostavio je poruku „Izvinite zbog krvi“, a leš vickastog samoubice prvi su našli saborci iz benda. Umesto da pozovu policiju, prvo su uslikali Deadov devastiran leš (te fotke su se kasnije našle na naslovnici jednog Mayhem albuma), a gitarista Euronymous je pokupio delove Deadove lobanje i od njih sebi napravio ogrlicu. Ironija ili ne, tek, Dead nije postao ništa topliji ni budniji u trenutku kad je povukao obarač. Naprotiv.

(Nastaviće se)

*Tekst je ranije objavljen na sajtu M@N!

2 Comments

  1. Dead je Švedjanin koji je kao dete doživeo kliničku smrt i od tada je bio opsednut umiranjem i smrću.Našao ga je Euronimus koji ga je i slikao zbog čega je imao problema sa ostatkom benda.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Prva elektronska pesma datira iz 1968. godine (VIDEO)

Sledeća priča

PLEJER IZBOR: 30 najboljih albuma u 2015. godini

Najnovije iz rubrike Članci i analize