fbpx

Aborted – Strychnine.213 (2008)

minut čitanja

abortedSamo godinu dana posle sjajnog Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture, belgijski Aborted pojavljuje se sa novim izdanjem, očigledno rešen da još žešće atakuje na tron najboljeg death metal sastava današnjice.

Pitanje je koliko će u tome uspeti pored, recimo, živih i vitalnih Nilea, Origina i još nekih sastava, ali je, usudiću se reći, činjenica da će svako ko iole voli death metal sigurno uživati u albumu Strychnine.213.

Brutalni death metal u koji su vešto i diskretno utkani deathcore elementi i na sve to “nalepljeni” Svenovi gore i scream vokali, predstavlja dokaz da je i u okviru relativno izandjalog i istrošenog žanra moguće napraviti inovativan i svež album. Interesantno je da se ovom izdanju mogu čuti i neke deonice u heavy metal, pa i punk maniru, koje, doduše, nisu toliko upadljive, ali na vrlo efektan način doprinose dinamici Strychninea.

Ono što je vrlo izvesno je da će Belgijanci ovim izdanjem, uz Originov Antithesis, verovatno konkurisati za izdanje godine kada je death metal u pitanju. Suma sumarum, šesto studijsko izdanje Aborteda nadmašilo je očekivanja i otvorilo ovom bendu nove perspektive u pogledu pravaca kojim bi se mogli kretati u budućnosti.

Za sada uspešno izbegavaju zamku ponavljanja i kolotečine u koju su mnogi upali zahvaljujući svojoj “principijelnosti” i nedostatku želje za eksperimentisanjem i inovacijama. Aborted, sa druge strane, tu želju svakako imaju, a njena manifestacija vidljiva je na svakom novom albumu.   N. M.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

All Shall Perish – Awaken The Dreamers (2008)

Sledeća priča

Hate – Morphosis (2008)

Najnovije iz rubrike Albumi