fbpx
Voice of Baceprot/FOTO: Mvslim.com

VOICE OF BACEPROT: Sviraju pod hidžabom, dobijaju pretnje i ne nameravaju da stanu

2 minuta čitanja
Početak

One su dobile bezbroj pretnji zato što sviraju metal. One su all-girl bend Voice of Baceprot, čine ga tri devojke pod hidžabom i ne nameravaju da odustanu.

Firdda Kurnia, Euis Siti Aisyah i Widi Rahmawati su se sa metal muzikom upoznale 2014. godine, tokom srednjoškolskih dana, i to tako što su slučajno čule tu muziku na laptopu svog profesora Erze Satie.

Ovaj događaj je na njih izvršio ogroman uticaj, pa su rešile da se i same late instrumenata. Danas je pomenuti profesor njihov menadžer, a sviraju zanimljivu mešavinu progressive metala, nu metala i funka.

“Zaljubile smo se kada smo prvi put čule metal. Za nas, to je sredstvo da se naš kritički glas čuje”, navela je Firdda Kurnia.

Ubrzo nakon što su formirale bend, preko društvenih mreža su počele da im stižu najgore moguće uvrede i pretnje verskih fanatika. Za njih, metal je demonska stvar, a posebno nije prigodan za žene.

Ovaj otpor konzervativaca najjači je bio u njihovom rodnom mestu Garutu, na Zapadnoj Javi.

To ih nije pokolebalo. Vežbale su svaki dan i nastupale u lokalnim klubovima. Za njih je metal forma otpora i koriste je kako bi ukazale na probleme u obrazovnom sistemu, klimatske promene ili govorile o verskom fanatizmu.

Nakon jedne od proba, kada su noću krenule kući, nepoznati počinioci gađali su ih kamenicama koje su bile umotane u papir ispisan uvredljivim porukama. Jedva su uspele da pobegnu na svojim biciklima.

U intervjuu za South China Morning Post, Kurnia je rekla da su im često govorili da treba da skinu marame.

“Kažu da samo nevernici mogu da nose marame dok sviraju takvu muziku”, navela je Kurnia.

Ona, međutim, kaže da sviranje metala uopšte nije uticalo na njena verovanja kao muslimanke.

“Metal je za nas samo vrsta muzike. Sviramo, ali nismo prestale da se molimo. Nastavile smo da nosimo hidžab, nismo odustale, kao što nismo odustale ni od drugih religijskih obaveza”, izjavila je devojka.

Bend se danas nada da će početi da putuje svetom i da će predstaviti ljudima svoju muziku.

“Nošenje hidžaba ne bi trebalo da bude prepreka da ostvarimo svoje snove i postanemo heavy metal zvezde. Jednakost polova bi trebalo da bude podržana od svih, jer bez obzira što mi istražujemo svoju kreativnost, u isto vreme ne napuštamo svoje obaveze kao muslimanske žene”, zaključila je Kurnia.

Treba pomenuti i da je predsednik Indonezije Joko Widodo metalac i veliki fan benda Napalm Death.

U kontekstu te činjenice, začuđujuće je da u zemlji i dalje postoji veliki stepen netrpeljivosti prema metal muzici, uprkos činjenici da Indonezija već godinama ima vrlo jaku metal scenu.

Još problematičnije je što je metal utoliko sporniji ukoliko ga sviraju žene. Da li će se to promeniti u budućnosti, ostaje da vidimo.

Na kraju krajeva, Voice of Baceprot ne bi bio prvi bend koji je zbog verskih fanatika morao da živi i radi u izgnanstvu. Nadamo se da se to ipak neće desiti, ali kao krajnje rešenje i to može biti opcija.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

20 sjajnih citata Marilyna Mansona

Sledeća priča

Instrumentali koje vredi preslušati (Vol 3)

Najnovije iz rubrike Članci i analize