fbpx

Remedy – Ethiopian Mountains (2020)

minut čitanja

Tri stara drugara (Igor Škoro, Ivan Petrović i Nemanja Kojić) su pre četiri godine krenuli da džemuju i rešili da komponuju novu muziku. Prva pomisao je svakako da će novi zvuk imati Eyesburn, Sunshine, Vox Populi ili Dead Ideas muzičke obrise imajući u vidu gde je trio sve svirao u prethodne dve decenije, ali ipak nije tako. Debi ostvarenje beogradskog sastava Remedy je vrlo dobar gitarski alternativni rok album sa dosta gruva i melodičnosti.

Remedy je najviše inspirisan grunge muzikom 90-ih godina viskozno mešajući čvrst gitarski zvuk sa hard rock melodijama uz izlete u stoner sfere. Taj utisak trenja „kvari”, ali u dobrom smislu, Nemanja Kojić sa svojim specifičnim reggae vokalnim sposobnostima. Na kraju, konačan proizvod je muzički opus od 11 skladnih numera srednjeg tempa gde se muzika ubrzava pa usporava, pa ima taj stoner i groove šmek kome najviše doprinose udaraljke Igora Škora.

Iako se tokom prvih nekoliko slušanja stiče utisak da pesme liče jedna na drugu, kasnije se ipak čuje da nude bogatstvo raznolikosti. Album otvara odlična „Ethiopian Mountains” koja kreće spuštenom gitarskim tonom nakon čega se atmosfera budi jakim rifom iz koje izvire kratka, ali pristojna i minimalistička gitarska solaža. Sledi numera Feeding the Stone koja gruva harmoničnim bas linijama Ivana Petrovića koje u nastavku odlično ritmički podržavaju pesmu, dok je refren baš pevljiv.

Sličnog manira je i To the Moon u kojoj se nakon postepenog ubrzavanja do polovine pesme stiže do vrhunca emotivnom i pažljivom gitarskom solažom, koja je mogla i malo duže da traje. Magnificent je najbrža i najkraća stvar na albumu i onako je pankerska od početka do kraja. Everything is Possible je stvar koja ipak podseća na Eyesburn. Počinje prepoznatljivim tonovima trombona koji se nastavljaju jakim gitarskim rifovima i melodičnim refrenom.

„Scream of Silence i „Bigman” su najžešće stvari na albumu sa jakom gitarskom podlogom u kojima se najviše primećuje to menjanje iz sporog i brži tempo. Deluju kao vožnja vozom koji se polako zagreva pre nego što krene da piči, ali ne prebrzo. Nasuprot tome, Down Again i Born to Loose su nežnije i sporije pesme. Local Kids of Rock & Roll je jednostavno omaž muzici koju je ostavio Lemmy Kilmister i Motörhead, dok je najstoner pesma Save Your Wishes ostavljena za kraj albuma.

„Ethiopian Mountains” je vrlo dobar rok album kome treba dati šansu čak i nakon logičkog donetog zaključka da nema mnogo veza sa tribalnim i reggae vajbom koju nudi Eyesburn ili repom koji koketira sa gitarskim metalom kao što to radi Sunshine.

OCENA: 0.0 out of 5.0 stars

 

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Korn – The Nothing (2019)

Sledeća priča

Ozzy Osbourne – Ordinary Man (2020)

Najnovije iz rubrike Albumi