fbpx

Korn – The Nothing (2019)

3 minuta čitanja

Korn postoji 27 godina. Ova činjenica predstavlja vruću šamarčinu prolaznosti svima nama matorima koji ih pratimo od samog početka, ali ukazuje i na to da je reč o bendu koji je imao dosta vremena da radi na svom zvuku, da ga menja i brusi do savršenstva ili neprepoznatljivosti, zavisi već od toga koji album slušate.

Na našoj „Album po album“ listi mogli ste da vidite kako je tekao razvoj ovog sastava. Dvanaest albuma nije malo. Gubili su za to vreme put i pronalazili ga, snimali i gluposti i izvanredne albume, ali nikad nisu izgubili taj pečat ultimativnih mračnjaka jednog preminulog žanra, na čijem su grobu usamljeni ostali da cinično plešu do dana današnjeg.

Trinaesti album, izdanje pod nazivom „The Nothing“, niti je malerozan niti je ništavan. Štaviše, ovo je jedno sjajno izdanje. „The Nothing“ je snimljen nakon što su u kratkom vremenskom periodu preminule supruga i majka pevača Jonathana Davisa i on je ceo kreativni proces doživeo kao svojevrsnu terapiju. Snaga uloženih emocija je vrlo vidljiva i ubedljiva. Bilo da slušate Jonathanov plač u introu „The End Begins“ ili čudni optimistički vajb u „The Darkness Is Revealing“, verovaćete u ono što čujete.

„The Nothing“ pleni nekom neobičnom lakoćom, koliko god to zvučalo bizarno kada je Korn u pitanju. Bilo bi za očekivati da bude težak, opor, gušeći, klaustrofobičan. Ipak, on to nije. Muzički je smešten negde na potezu između meljućih rifova u maniru „Life is Peachy“ ere i moćnih emotivnih refrena korišćenih na albumu „Issues“, uz povremene pop i industrial ukrase.

Drugim rečima, Korn su u 45 minuta spakovali sve ono po čemu ih znamo, ali su to uradili drugačije. Sve što ćete čuti ovde je Korn, ali opet se tako razlikuje od drugih njihovih izdanja. Sklapali su pazl na novi način, drugačijim redosledom, tumbali deliće, prevrtali ih naopako, bacali okolo i opet sklopili mozaik koji je uživanje konzumirati. Poslušajte samo „Can You Hear Me“, „H@rd3r“, „This Loss“ (obratite samo pažnju na Davisove prelaze iz gospel/rnb-a u growl vokale) ili „Cold“ kao ilustraciju. Na prvi pogled ovo može delovati kao standardan Korn, ali dozvolite sebi da zaronite dublje. Svačega ima u tim dubinama.

Za tri godine ekipa iz Bejkersfilda proslaviće tridesetogodišnjicu. Pokrenuli su novi žanr. Dotakli su vrh sveta i imali i uspone i padove. Preživeli su pravac koji su stvorili, ali što je još važnije, u te tri decenije preživeli su sebe. „The Nothing“ je još jedno svedočanstvo te surove borbe. Na našu sreću, vrlo kvalitetno svedočanstvo.

OCENA:

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prethodna priča

BILLY IDOL: Plejer TOP 21

Sledeća priča

ZVANIČNO JE: RATM se ponovo okupljaju, objavljeni datumi nastupa

Najnovije iz rubrike Albumi