fbpx

Møl – Jord (2018)

2 minuta čitanja

Danski Møl u nešto više od 40 minuta brutalno dobro spaja black metal blastove i skrimove sa shoegaze i post-rock sanjivim melodijama.

Prošlo je dosta vremena od kada sam sa tolikim oduševljenjem slušao muziku benda koji sam tek otkrio kao sada sa grupom Møl. Slično je bilo pre pet godina kada su Cult of Luna objavili svoj šesti album „Vertikal”. Tada mi je bilo žao što Šveđane nisam slušao ranije, ali sada je ipak drugačije i lakše – „Jord” je prvi album benda Møl.

Møl dolazi iz Orhusa, drugog najvećeg grada u Danskoj posle Kopenhagena. Postoje od 2012. Sviraju muzički pravac koji se pakuje kao blackgaze, post-black ili atmospheric black. U prevodu, Møl nastaje kada Immortal sretne Slowdive ili se Darkthrone smuva sa A Perfect Circle. Blekeri su namerno prvi jer je Møl muzika ipak više sirova kao black metal i manje psihodelična kao shoegaze ili eksperimentalna kao post-rock.

Blackgaze pokret je nastao pre više od 10 godina kada su Alcest, Wolves in the Throne Room i Ameseours počeli da mešaju naoštren black metal sa eksperimentalnim i ambijentalnim dronovima iz shoegaze, post-rock ili post-punk muzičkog pravca. I od tada do danas nailazi na kritiku zbog čega i nije bio toliko popularan u metal zajednici sve dok 2013. kada je američki Deafheaven objavio drugi album „Sunbather” čiji je uticaj na Møl baš očigledan.

Møl kroz „Jord” u nešto više od 40 minuta kroz osam dobro spakovanih pesama brutalno dobro spaja black metal blastove i skrimove sa shoegaze i post-rock sanjivim melodijama. Album kao da je namerno podeljen klasičnom instrumentalnom post-rock pesmom „Lambda” jer je to momenat kada se dobro odmarate i istovremeno pripremate za meni najomiljeniju i najdužu stvar na albumu „Ligament”.

Kvintet iz Møl kažu da su „Ligament” najduže radili što se i zaključuje iz složene strukture pesme koja počinje baš blekerski u prvih nešto više od minut i po nakon čega kreću supersonični post-rock momenti. Refren u ovoj pesmi je fantastičan. Suštinski, „Ligament” je stvar koja najbolje oslikava ceo „Jord”. Druge dve stvari na koje je potrebno obratiti pažnju na albumu su „Penumbra” i „Bruma” koje su istovremeno i singlovi.

U numerama „Storm”, „Vakuum”, „Virga” i „Jord” mešaju se melodične emocionalne melodije sa teškim rifovima koji istovremeno ukazuju na bes i spokojstvo. Iako je ceo album prilično mračan, veoma je zanimljivo da odiše pozitivnom energijom što znači da nećete biti u bedaku nakon slušanja već motivisani. Takođe, ljudi koji ne vole black metal vokale i vrištanje mogu da uživaju u albumu jer postoji njegova instrumentalna verzija. Danci su mislili na sve.

OCENA: 0.0 out of 5.0 stars

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Quasarborn – The Odyssey to Room 101 (2018)

Sledeća priča

Sinsaenum – Repulsion for Humanity (2018)

Najnovije iz rubrike Albumi