fbpx

KREATOR: Od najgoreg do najboljeg albuma

minut čitanja
Početak

Osamdesetih u industrijskom nemačkom gradu Essen formiran je Kreator. Ubrzo je počeo da crta istoriju metala u Evropi, ali i svetu. U međuvremenu je postao najveći evropski thrash metal sastav. Ovo je rang lista njihovih albuma, kojih ima četrnaest do sada.

14. „Renewal” (1992)

Depresivan! Kao da su Mille, Ventor i ekipa otišli na dugačko putovanje i napravili drastičan rez sa treš korenima.

13. „Endorama” (1999)

Erotika! Nemački trešeri, dobro, više rokeri ili gotičari na ovom muzičkom plodu, malo su preterali sa eksperimentisanjem.

12. „Pleasure to Kill” (1986)

Izgubljen! Propuštena prilika da se agresivna šarmantnost prgavih i zlih vokala začinjenim mahnitim kidanjem gitarskih žica zaokruži u smislenu muzičku celinu.

11. „Terrible Certainty” (1987)

Smeten! Bez velikog napretka u odnosu na prethodni „Pleasure to Kill”, mada deluje za nijansu kompaktnije i produkcija je čistija. Njah, vokali su monotoni.

10. „Gods of Violence” (2017)

Prosečan! Dobro upakovan i produkcijski besprekorno čist album. Bukvalno, svi elementi za bezuslovno ponavljanje su prisutni na ovom ostvarenju, ali ipak nešto nedostaje.

9. „Hordes of Chaos” (2009)

Lenj! Deluje kao da su se momci iz Essena uvalili u supersoničnu treš fotelju i komforno bez ikakvog pritiska komponovali muziku koja liči na nešto što su snimili ranije.

8. „Phantom Antichrist” (2012)

Dobar! Besan, tehnički precizan i tektonsko milozvučan album nemačkih trešera sigurno bi udovoljio i najžešće kritičare.

7. „Violent Revolution” (2001)

Bućkuriš! Mešavina intenzivnog i agresivnog gitarskog zvuk osamdesetih sa melodičnom i mračnom atmosferom devedesetih. Dobar početak za upoznavanje sa sastavom Kreator.

6. „Cause for Conflict” (1995)

Hardcore! Povratak na bezbednu thrash metal teritoriju je bio siguran potez, ali je tu i dosta novi elemenata. Zvuk je eksplozivan i masivan!

5. „Endless Pain” (1985)

Vrhunski! Energičan, agresivan i besan muzički sklop koji divlja od početka do kraja. Čist i jednostavan treš! Dobro, ima tu malo death black metala.

4. „Outcast” (1997)

Zavodljiv! Možda uvodni takt i rif na prvoj numeri „Leave This World Behind” nije tako lako i masovno pamtljiv kao „Whole Lotta Love”, ali je baš apokaliptično dobar, smeo i strašan.

3. „Extreme Aggression” (1989)

Klasik! Album koji je istovremeno žestok, bučan, oštar, ali i kompleksan, uzbudljiv i kompaktan. Repeat, repeat, repeat!

2. „Enemy of God” (2005)

Perfektan! Vrhunsko umeće u komponovanju i domišljatost u prelazima iz brutalno brzih delova i melodične i harmonične fragmente.

1. „Coma of Souls” (1990)

Brilijantan! Tektonsko brzi rifovi začinjeni stihijom vatrenih udaraljki sa ludačko dobrim vokalima koji mrve i režu sve pred sobom. 

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

CENZURA NA AMERIČKI NAČIN: 164 pesme koje su bile zabranjene na radiju posle 11. septembra

Sledeća priča

ALBUM PO ALBUM: Kreator – Treća faza

Najnovije iz rubrike Članci i analize