Kataklysm – Prevail (2008)

kataklysm_prevail_coverIme Kataklysm danas predstavlja sinonim za odmeren, izbalansiran i, pre svega, kvalitetan death metal.

Posle 13 godina aktivnog delovanja, od prvog izdanja pa do aktuelnog, Prevail, Kataklysm su, uz manje kikseve, išli uzlaznom linijom, polako gradeći reputaciju principijelnog i doslednog benda, koji upravo na račun tih svojih osobina danas okuplja pravu armiju fanova širom sveta.

Prevail je najnovija poslastica koju Kanađani serviraju publici i verovatno će zadovoljiti apetite i onih najzahtevnijih, uprkos činjenici da su apetiti na modernoj death metal sve veći i veći. Kataklysm na Prevailu objedinjuje prepoznatljive growl/scream vokale, precizan gitarski rad, raznolike aranžmane i svemu tome kompatibilnu produkciju.

Interesantno je da se Kataklysm iz albuma u album sve više približava epic konceptu, kakav neguju recimo Amon Amarth, s tim što se ne bi moglo reći da su to vode u koje će Kataklysm dublje zagaziti u budućnosti, već pre neka vrsta podteksta koji Kataklysm koriste da bi obogatili svoj standardni zvuk.

Dok slušate Prevail, verovatno ćete zamišljati kakav bi ugođaj bio prisustvovati njihovom nastupu na recimo Wakenu,  jer novi album upravo i jeste pogodan za živu izvedbu – sirov, težak i energičan, taman toliko da vas prosto tera na divljanje, makar i u sobi.

U svakom slučaju, Prevail je izdanje koje pokazuje zašto su Kataklysm trenutno u vrhu svetskog death metala, kao i postojanje velikog potencijala da tu ostanu tokom dužeg vremenskog perioda.  N. M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.