Avenged Sevenfold – Avenged Sevenfold (2007)

avsfPo izlasku albuma City of Evil 2005. godine, M. Shadows, lider Avenged Sevenfolda, govorio je o velikim ambicijama koje taj sastav ima u budućnosti.

E, ovo je ta budućnost i ovo su te ambicije, odnosno njihova realizacija. Modern metal koji Ameri praktikuju iz albuma u album, ovde je još više razvučen u različitim pravcima tako da je na momente potrebna vrlo jaka koncentracija d bi se pratila “dešavanja”.

Pesme su složene, ponekad i haotične, presvučene orkestracijama, dobrom produkcijom i ispunjene odličnom svirkom. Uprkos prividnoj kompleksnosti ovo je ipak album koji je, kada je o idejama reč, prilično artikulisan i zanimljiv. Ovde ima i hard rocka i heavy metala i power metala pa čak influenci Queena.

Sve to kompletirano je specifičnom južnjačkom aromom (momci se inače jako ponose svojim južnjačkim poreklom) i prepoznatljivim vokalom M. Shadowsa. Iako je singl Almost Easy startovao na 4. mestu Billboard top liste i već nedeljama se do besvesti vrti na brojnim medijima, ovaj album nudi mnogo više od te numere.

Iako su često nazivani prepotentnim i bolesno ambicioznim, uz zapažanje da se po tome mogu meriti jedino sa Triviumom, Avenged Sevenfold vrlo dobro znaju šta rade.

Daju bombastične izjave i prave još bombastičniju muziku. Ovim prvim opravdavaju ovo drugo. Zato ih valjda mnogi i ne vole.  N. M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.