fbpx

Ritam Nereda – Novo doba (2023)

minut čitanja

Tamni vilajet prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Novo doba je deveti po redu studijski album poznate novosadske pank sile grupe Ritam Nereda. Ugledao je svetlost dana pre mesec dana pod kapom izdavačke kuće Mascom i od tada se neprestano vrti u našem plejeru. Ritam Nereda u najnovijem izdanju izbacuje mračnu dozu energije, buntovnosti i beskompromisnosti koja je postala prepoznatljiva za ovaj bend tokom poslednjih 30 godina.

Osam godina se čekalo na novih 9 numera, ali je zaista vredelo. Pesme su opasno dobre, a izdanje je muzički, tekstualno i produkcijski vrlo ozbiljno, zrelo i oštro. Vodilo se računa baš o svemu.

Ponekad se dojmi da je Novo doba zapravo konceptualni album koji priča o post-apokaliptičnom dehumanizovanom društvu koji je zaveden manipulacijama, lažima i spinovima. Moral i čast su vrednosti koje ne postoje, poslušnost je arhetip ponašanja, vlada se strahom, a deca se rađaju zbog budućih ratova. Nevolja je što su elementi takvog društva vidljivi i danas i juče.

Omot i više nego pristojno dočarava atmosferu tamnog vilajeta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Na neki uvrnut način uliva optimizam jer uprkos bolovima, slomljenim kostima i okolnim fantomima, centralna figura se diže sa kolena jer ga ne boli i ne možeš mu ništa, kako se podvlači u najbržoj numeri na albumu Lomi

Tekstovi sežu u različite tematske sfere, ali se sve dotiču socijalnih, političkih i emocionalnih pitanja s kojima se suočava moderno društvo. Tako je Ritam Nereda u svom stilu nastavio da piše tekstove koji odišu oštrinom, sa pesmama koje su i angažovane i pažljive u isto vreme. Na primer, stvar Strah odlično poentira kako apatija pomaže u izgradnji bezličnih gradova. 

Muzički, album je za nijansu sporiji od nekih prethodnih ostvarenja, ali je pun energičnih i pažljivo složenih gitarskih rifova, snažnih ritmova i upečatljivih melodija, kao u numeri Bez tebe. Novosađani i dalje pokazuje svoju veštinu u stvaranju zaraznih pesama koje se lako pamte i istovremeno pokreću slušaoca na razmišljanje. Vokal Bobana Petronića je i dalje autentičan i strastven.

Novo doba je još jedan uspešan dodatak u impresivnom katalogu žestokih pankera iz Novog Sada. Objavljen u pravom trenutku na talasu novih pozitivnih promena u društvu. Bend je ostao veran energiji koja ih je definisala u njihovom putu beznađa, u kome kliču svi da neće prestati i – traže novi dan. 

Izdvajamo: Plam, Strah, Čast i Bez tebe.

OCENA: ★★★★☆

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Metallica – 72 Seasons, pesma po pesma (2023)

Sledeća priča

3rd Secret – The 2nd 3rd Secret (2023)

Najnovije iz rubrike Albumi